Лікуємо застуду правильно

Лікуємо застуду правильно

Симптоми застуди знайомі чи не кожному: біль у горлі, незначне підвищення температури тіла, нежить, сльозотеча і різь в очах (на початку хвороби), головний біль (найчастіше від закладеності носа), кашель. У перші дні хвороби ми втомлені й мляві. Переохолодження, висушене обігрівальними приладами повітря в приміщенні, стреси, нестача вітамінів — всі ці чинники сприяють виникненню простудних захворювань.

Застуда часто розвивається поступово: спочатку починає дерти в горлі або з’являється часте чхання. Згодом розвивається нежить, виникає кашель. Підвищення температури може навіть не бути, та зазвичай піднімається не набагато ­– до 37,5–38 градусів ­– і ненадовго, на день-два.
Попри всю безневинність застуди, переносити її на ногах не можна, адже внаслідок цього може виникнути отит – запалення вуха, синусит – запалення придаткових пазух, або бронхіт. Тому з перших днів хвороби краще звернутися до лікаря і взяти лікарняний лист – так ви уникнете ускладнень і не заразите оточуючих.

Зазвичай хворому радять перебувати весь час у теплі, гріти ноги і пити побільше теплого чаю. Не зайвим буде додати до гарячого напою імбир, лимон, малину, смородину, м’яту. Більшість ліків, що призначені для боротьби з застудою мають на меті боротьбу із симптомами – порошки і таблетки знижують жар та ломоту в тілі, а більшість спреїв для носа звужують судини, тимчасово полегшуючи дихання. Тому, обираючи препарат, уважно ознайомтеся з інструкцією і діючими речовинами, визначтеся, на який ефект ви розраховуєте.
Антибіотики, яким часто приписують властивість рятувати людину від усіх ворогів, насправді ефективні тільки проти захворювань, які викликають бактерії, наприклад, ангіни або гаймориту. Більшість же простудних захворювань викликаються вірусами, а це не те саме, що бактерії.
Ще одна помилка при лікуванні застуди – наполегливе бажання збити температуру. Пам’ятайте, жарознижувальні необхідно приймати тільки тоді, коли температура тіла вище 38 ºС. Підвищена температура – насамперед ознака того, що організм бореться з вірусом, і заважати йому не варто.

При застуді добре допомагають:
– полоскання при болю в горлі настоянками і відварами шавлії, ромашки, календули. Соляним розчином із додаванням соди;
– інгаляції при кашлі паром звареного в мундирі картоплі, відварів ромашки, м’яти, календули та інших лікувальних трав;
– прогрівання носа при нежиті гарячими, звареними вкруту яйцями. Мішечками з нагрітою сіллю;
– промивання носа при нежиті слабким соляним розчином або спеціальними аптечними спреями.
У період захворювання бажано випивати до 3–4 літрів рідини в день. Вірус боїться лугу, тому вибирайте лужну мінеральну воду. Налягайте на морси і соки: брусничний, журавлинний, апельсиновий – вони містять у великій кількості вітамін С, який зміцнює імунітет.
Коли в будинку є хворий, іншим членам родини треба дотримуватися заходів безпеки:
– частіше провітрювати квартиру;
– кілька разів на день протирати ручки дверей дезінфікуючими розчинами;
– хворому виділити окремий посуд і столові прилади, окремі рушники для посуду і для рук.
Початкові симптоми застуди можна сплутати з проявом інших хвороб, тому, перш ніж розпочати лікування, зверніться до лікаря, який точно поставить діагноз. Інакше звичні методи лікування можуть принести більше шкоди, ніж користі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x