Що треба знати про щитоподібну залозу

Що треба знати про щитоподібну залозу

Утома, поганий настрій, байдужість до всього, що відбувається довкола вас – це не завжди депресія або авітаміноз. Так само можуть проявлятися і проблеми зі щитоподібною залозою. Цей орган дуже важливий, тому дбати про його здоров’я сьогодні необхідно кожному.
Зростання захворюваності щитовидки фахівці пов’язують із поганою екологічною обстановкою, дефіцитом йоду в грунті й воді, підвищеним радіаційним фоном. Для того, щоб зберегти нормальне функціонування залози, дієтологи радять частіше їсти яблука, морську капусту, цибулю, чорницю, червону рибу, мед, лимон, горіхи та шпинат.
Щитоподібна залоза розташована в середній третині шиї під кадиком і має форму двох пелюсток – метелика. Це головний виробник гормонів, які регулюють усі процеси в нашому організмі: обмін речовин, вагу, настрій, красу, сексуальний потяг, працездатність, самопочуття і т. ін. Ось чому здоров’я щитоподібної залози – це так важливо.

Ознаки проблем
Збільшення щитоподібної залози – це завжди причина турбуватися. Причому це збільшення може бути як симетричне, так і асиметричне. Швидке, рапотове схуднення, пітливість, тремтіння пальців рук, а у важких випадках і всього тіла, збільшення очних яблук (витрішкуватість), дратівливість, плаксивість – це симптоми гіпертиреозу – підвищеної функції щитоподібної залози. Якщо ви помітили ці ознаки, не відкладайте візит до лікаря.
Протилежний процес має назву гіпотиреоз (від слів «гіпо» – зниження і «тире» – щитоподібна залоза) – це зниження функції щитоподібної залози. Його симптоми зазвичай такі: швидка стомлюваність, сонливість, апатія, закреп, суха шкіра, набряклість обличчя, ламке волосся. Щоб точно встановити діагноз, ендокринолог попросить здати аналізи – кров на вміст гормонів. Якщо діагноз «гіпотиреоз» підтверджується, лікар призначає замісну терапію гормонами щитоподібної залози. У разі регулярного прийому необхідної кількості цих препаратів організм відновлюється і всі скарги зникають.
Зоб – це хвороба, при якій збільшується щитоподібна залоза. Багато пацієнтів, почувши діагноз «зоб», починають готувати себе до операції. Але вона потрібна далеко не завжди. Операція показана у випадках, якщо залоза здавлює розташовані поруч органи. Показанням до операції може бути також один або декілька вузлів у щитоподібній залозі, якщо ці новоутворення схожі на злоякісні. Для уточнення необхідно пройти спеціальні обстеження, у тому числі і пункційну біопсію – забір тканини.

Куди звертатися
Зазвичай до ендокринолога направляє терапевт або педіатр, якщо при огляді помітні певні неполадки в ендокринній системі. А ось на необхідні вам аналізи, яких нині безліч, направить ендокринолог, орієнтуючись на ваші скарги.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x