Курячий бульйон – лікує чи шкодить?

Курячий бульйон – лікує чи шкодить?

Гарячий, запашний курячий бульйон – саме його беруться готувати господині, коли в домі хтось зліг із простудою або щойно перемерз. Його відновні функції відомі абсолютно всім, хто хоч раз хворів. Особливо велику користь курячий бульйон приносить при простудних або вірусних захворюваннях.

Якщо в давні часи хворих людей годували курячим бульйоном швидше за традицією, то на сьогоднішній день існує науково обгрунтоване підтвердження правильності такого харчування недуг. Домашній свіжий курячий бульйон значно покращує прохідність бронхів при вірусних або простудних хворобах. Амінокислота цистеїн сприяє розрідженню. Цілюще поєднання гарячого бульйону, жирів, пряних приправ, доданих у курячий бульйон, добре впливає на дихальні шляхи. Підвищить опірність хворобі доданий тертий часник.

Включаючи в раціон харчування хворої людини курячий бульйон, ви сприяєте отриманню ударної дози вітамінів для ослабленого організму. У курячому м’ясі велика кількість вітамінів групи В, що впливають на обмінні процеси організму людини. Ці вітаміни беруть активну участь у регуляції вуглеводного і жирового обмінів. Вони сприяють нормалізації функціонування центральної нервової системи, беруть участь у процесах кровотворення, підвищують стійкість людини до негативного впливу навколишнього середовища.

Надзвичайно корисний курячий бульйон при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Екстрактивні речовини, що входять до складу курячого бульйону, сприятливо впливають на «ледачий шлунок», змушуючи його працювати інтенсивніше. Явна користь курячого бульйону спостерігається при захворюваннях серцево-судинної системи. Саме в свіжому курячому бульйоні присутні речовини, що значно знижують рівень холестерину в крові, також сприяють нормальному серцебиттю. У курячому бульйоні є спеціальні особливі пептиди, що сприяють відновленню серцевого м’яза.

Користь курячого бульйону полягає в наявності необхідного людському організму білка. За обсягом поліненасичених жирних кислот, легко засвоюваних організмом людини, куряче м’ясо посідає одне з перших місць.

Звичайно, корисний, смачний курячий бульйон найкраще вдається із натурального, свіжого і якісного м’яса молодих курей.

Попри все перелічене, бульйон може бути і шкідливим. Є варіанти приготування бульйону, коли замість дієтичної страви виходить жирний суп. Це може статися при використанні курчати бройлера або при обсмаженні деяких компонентів. Така страва буде шкідливою для хворого.

Ще один фактор, який слід враховувати; бульйон навантажує органи травлення. Завдяки екстрактивним властивостям він стимулює вироблення соляної кислоти у шлунку, що небажано для людей із підвищеною кислотністю. При потраплянні в організм людини теплий відвар починає інтенсивно всмоктуватися кишечником. У цей же час печінка намагається переробити м’ясні продукти, що надходять в організм у величезній кількості, але не встигає в умовах їхнього значного потоку, тому вони не всі відфільтровуються й починають завдавати тілу шкоди.

Круто зварений бульйон, особливо з великою кількістю кісток – протипоказана страва для людей, у кого хворі нирки. Мінерали, на які багаті кістки, виварюються у рідину, яку не можуть належним чином очищувати нирки. Тому ці речовини осідають в організмі й сприяють утворенню каменів.

Стежте за своїм самопочуттям після вживання бульйону – якщо воно покращується, сміливо їжте улюблену страву. Якщо відчули дискомфорт – варіть його менш насиченим, можливо, кращим варіантом буде відвар із філе, без кісток.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x