У Корсуні-Шевченківському представили виставку, присвячену Українській революції 1917–1921 років

У Корсуні-Шевченківському представили виставку, присвячену Українській революції 1917–1921 років

До Дня захисника України в історичному музеї Заповідника створена виставка «Події Української революції 1917 – 1921 років на Корсунщині: мовою документів». На ній представлено понад п’ятдесят експонатів – документи, світлини, книги, речі з фондів Заповідника, а також копії документів із Державних архівів Київської та Черкаської областей. Вони розповідають про політичні події, соціально-економічне становище краю, повстанський рух на Корсунщині. Про це «Нова Доба» дізналася від Департаменту культури і взаємозв’язків із громадськістю Черкаської ОДА.

Серед музейних предметів з фондів Заповідника привертає увагу книга з творами Тараса Шевченка 1918 року видання, передана нащадками Варфоломія Шевченка; брошура Софії Русової «Про колективне та групове читання», видана в 1917 році; світлина, на якій – випускниці Корсунського вищого початкового училища 1918 року, та атестат однієї з них – Дар’ї Бойко; фотоальбом зі світлинами артистів Корсунського народного театру, створеного у 1917 році і якому в 1921 році було надано статус державного, присвоєно ім’я Т.Г. Шевченка та включено до мережі театрів України.

Із документів Державного архіву Київської області подано, зокрема, витяг із «Журналу надзвичайного Канівського повітового народного зібрання. 16–18 лютого 1918 року» з доповіддю про наміри жителів сіл Бровахи, Гарбузин, Набутів, Нетеребка, Сахнівка створити волость імені Т.Г. Шевченка; витяг із протоколу засідання Канівського повітового ревкому від 26 січня 1921 року з рішенням про переведення повітового центру з м. Канева до м. Корсуня.

Серед документів Державного архіву Черкаської області – списки жителів сіл Деренківець та Вільхівчик, які вступили до загону Вільного козацтва, та м. Корсуня, які добровільно вступили до армії УНР; листівка з повідомленням про вступ армії УНР у м. Корсунь 21 листопада 1918 року; телеграма про зречення влади гетьманом Павлом Скоропадським, що надійшла з м. Києва в Корсунську поштово-телеграфну контору 16 грудня 1918 року, та низка інших документів.

Оглядаючи виставку, можна також дізнатись про збір коштів до Національного фонду, про створення та діяльність товариств «Просвіта», про повсякденне життя мешканців краю тощо.

Пропонуємо всіх, хто цікавиться історією Української революції 1917 – 1921 років, відвідати виставку. Учнів загальноосвітніх шкіл запрошуємо на тематичні екскурсії.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x