Черкащан просять підтримати проект ремонту в онкологічній клініці

Черкащан просять підтримати проект ремонту в онкологічній клініці

Лікарі Черкаського онкологічного диспансеру подають свій проект на міську програму «Громадський бюджет», бо потребують негайного ремонту відділення «Палати інтенсивної хіміотерапії гемобластозів». Ремонт для лікарні – це можливість врятувати людські життя, і не в переносному сенсі, а в буквальному. Про це «Нова Доба» дізналася з сайту in.ck.ua.

Хіміотерапія – найпоширеніший метод лікування раку. Палати інтенсивної терапії – єдине місце виживання для пацієнтів після хіміотерапії із нульовим імунітетом. У такому стані організм людини не може протистояти навіть найпростішим мікробам.

Черкащан просять підтримати проект ремонту в онкологічній клініці

Палати інтенсивної терапії – ніби закритий стерилізований бункер. Перш ніж зайти сюди, лікарі одягають спеціальні костюми, а предмети сюди заносять лише стерилізованими. Ці приміщення потребують ремонту з використанням спеціальних матеріалів: фотоелементів, фарб, стійких до розчинів-дезінфекторів, медичного лінолеуму, дверей, які не пропускають повітря ззовні. Всього цього тут немає – бо у лікарні немає грошей на такий необхідний не для краси, а для життя ремонт. Лікарі подають свій проект на \”Громадський бюджет\” і сподіваються на розуміння містян.

Олена Лук’янець, завідувач Обласного лікувально-діагностичного гематологічного центру:
«Ніхто з людей, які сюди потрапили, не планував хворіти. Я дуже хочу, щоб наші пацієнти лікувалися в нормальних умовах. Ремонт у цьому відділенні нам потрібен не сьогодні, а вже \”вчора\”. Люди перебувають тут в небезпечних умовах: майже кожен виходить із палат інтенсивної терапії з пневмонією, щодня пацієнти витрачають зі своєї кишені від 2 до 14 тисяч гривень на антибіотики та протигрибкові препарати. І це без урахування коштів на всі інші необхідні їм ліки. Якби в нас був ремонт і якісна вентиляція, ця сума б зменшилася до 200 гривень! Ми назвали свій проект \”Шанс\” – це шанс на життя для людей, імунітет яких нижче нуля. Ми дуже сподіваємося на допомогу містян!»

На ремонт у відділенні потрібно півтора мільйона гривень. Третина цієї суми піде на вентиляцію. Це найважливіший аспект у таких палатах. Вікна для провітрювання тут не відкривають, бо це гарантія негайного інфікування пацієнтів мікробами ззовні. Вентиляції у палатах – уже 30 років, за цей час у системі накопичилася така кількість бактерій, що вентилювання приміщення не очищає повітря, а лише заражає його новими мікроорганізмами. Система стара, її не можна ані почистити, ані дезінфікувати. Кондиціонери ж у таких палатах заборонені, в них теж накопичуються бактерії.

Найгірше тут влітку, за 35-градусної спеки. Гематологічне відділення перебуває на сонячній стороні, іноді в таких умовах лікуються пацієнти з температурою 40°С. У приміщенні, що не провітрюється, людям доводиться дихати розчином для дезінфекції, яким обробляють всю палату двічі на день. Вижити в таких умовах дуже важко, пояснюють лікарі.

Лариса Ногаєва, лікар-гематолог: «У пацієнтів, які перебувають у цій палаті, імунітет гірший, ніж у новонароджених. Для них смертельно-небезпечні звичайні мікроорганізми, які для нас із вами є умовно-патогенними. Щорічно в блоці інтенсивної хіміотерапії гемобластозів Черкаського онкологічного диспансеру проходять лікування до 130 хворих. Для них цей ремонт і нова вентиляція – це питання виживання. Будь ласка, допоможіть нам їх врятувати!»

Головний лікар онкологічного диспансеру Віктор Парамонов коментує питання на «Фейсбук»: «Трохи емоційно, але в сухому залишку – блок інтенсивної хіміотерапії гемобластозів потрібно відремонтувати стійкими до агресивних дезрозчинів матеріалами, загерметизувати кожний бокс, замінити застарілу систему обміну повітря на сучасну, з фільтрами. Це не менш важливо для виживання, ніж сучасні дороговартісні медикаменти. До речі, днями надійшла чергова партія ліків від МОЗ майже на 10 млн грн (8 млн – гематологія), правда – в рахунок 2016 року. Кожен з нас може проголосувати, кожен може своїм голосом врятувати життя. Гострі лейкемії дуже підступні, але – виліковні! Хворіють більше діти та молодь, незалежно від статі, віку, освіти, етносу, соціального положення та матеріальних статків».

Як проголосувати за проект?

Цьогоріч черкасці обиратимуть серед 110 проектів громадського бюджету. Проект лікарів «Шанс» для ремонту «Палати інтенсивної хіміотерапії гемобластозів» Черкаського онкологічного диспансеру має № 8 у списку громадських проектів. Голосування триватиме з 1 по 14 листопада.

Одна людина зможе проголосувати одночасно за чотири проекти. Свій голос за той чи інший проект жителі Черкас зможуть віддати на сайті міської ради у рубриці «Громадський бюджет» або у пунктах для голосування через паперові анкети. Цьогоріч працюватиме шість таких пунктів: один – у приміщенні Черкаської міської ради (вул. Байди Вишневецького, 36), інші п’ять – у міських бібліотеках за адресами: вул. Хрещатик, 200; вул. Чорновола, 142/а; вул. Пацаєва, 20; Шевченка, 390 та Сумгаїтська, 24/1. Проекти для голосування на сайті з\’являться згодом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x