Через очікуване похолодання аграріям немає сенсу продовжувати посівну, − гідрометцентр

Через очікуване похолодання аграріям немає сенсу продовжувати посівну, − гідрометцентр

Кожна посівна кампанія має свої особливості. Якщо взяти останні 10 років, то терміни сівби озимих культур були більш пізні. Аграрії затягували сівбу, що пов’язано з сухістю грунту. Проте з припиненням посухи на заваді для нормального розвитку рослинам стало тепло.

Так і в цьому році, через пізні строки сівби та засуху у попередній період, фазовий розвиток рослин на більшості площ затримується на 2 тижні. Так, при тому, що у сприятливі роки на 20 жовтня на посівах озимої пшениці завершується листоутворення та розпочинається кущіння, у цьому році на більшості площ відмічаються сходи – утворення 3-го листка. Лише на посівах середини вересня, де була відсутня засуха, розпочалось кущіння (за експертною оцінкою таких площ в області не більше 20 % від засіяних). «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

За кліматичними даними кількість ефективного тепла вище +5°, яке накопичується в області після 20 жовтня до припинення вегетації, складає 20−25°. Винятком були 2010 та 2013 рр., коли сума тепла становила 120−140°. Зважаючи на те, що в цьому році аномального тепла до кінця жовтня – листопаді не очікується, проблема із теплозабезпеченням посіяних озимих культур залишиться.
За прогнозом синоптиків, із 22 жовтня очікується подальше похолодання у супроводі невеликих опадів. Температура повітря поступово знизиться і з 23 жовтня середньодобова очікується в межах +5°. Лише в останні дні місяця потеплішає.
− За такої погоди, агрометеорологічні умови для осінньої вегетації та збирання врожаю погіршаться. З урахуванням прогнозу, шансів для появи сходів озимини на площах засіяних після 15 жовтня немає, − про це заявив Віталій Постригань.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x