Перші ознаки проблем із зором у дитини

Перші ознаки проблем із зором у дитини

Маленькі пацієнти не можуть точно пояснити, що у них болить і не завжди говорять, що щось не так. Дитина може соромитися зізнатися у проблемі, боячись реакції однокласників. Від цього погіршаться оцінки та психологічний стан. Але батьки, знаючи звички дітей, можуть запідозрити зміни у поведінці дитини.

Рання діагностика порушення зору в дітей необхідна для нормального формування не тільки органів зору, а й внутрішніх органів. За статистикою, виявляються порушення зору у однієї з 20 дітей дошкільного віку, у однієї з чотирьох дітей шкільного віку.
Найчастіше батьки звертаються з маленькими пацієнтами, у яких короткозорість, далекозорість або косоокість. Вони можуть бути вродженими або з’являтися потім. Основними причинами таких порушень є велике навантаження на очі читанням, переглядом телевізора чи комп’ютера.
Багато дітей народжується з укороченими очними яблуками. Це проявляється дитячою далекозорістю і проходить до 7 років.

Якщо мама помітила у дитини часте почервоніння очей або скарги на головний біль та стомлюваність під час занять – варто відразу звернутися до лікаря. Він дасть рекомендації поведінки, можливо припише вітаміни. Головне, зможе діагностувати проблему на початку.
Малюк неодноразово мружиться, намагаючись побачити людей і об’єкти, які далеко від нього. Це перший дзвіночок, на який потрібно звернути увагу і відвідати лікаря. Не треба боятися, що дитина з кабінету вийде обов’язково в окулярах. Часто, лише відкоригувавши раціон дитини, можна повернути абсолютний зір. Адже очам після тривалого навантаження потрібні вітаміни і мікроелементи, які надходять з їжі. І перекушуючи постійно печивом та цукерками, їх навряд чи можна отримати.

Батьки можуть самостійно виявити симптоми порушення зору в дітей уже з 2-річного віку. Тривожний знак — закриття одного ока, часте моргання, а також швидка стомлюваність від зорових навантажень, тримання книги на близькій відстані від очей, водіння пальцем по рядках, тертя очей.
Коли дитина дуже низько нахиляється під час занять за столом, це може свідчити не лише про хворі очі, а й спину. Щоб розглянути предмет, діти крутять головою, при цьому голова схиляється в бік або одне плече помітно вище іншого. Часто погана орієнтація у просторі та неуважність є також ознаками проблем з зором.

Головне при будь-якому з цих симптомів – не зволікати і шукати причину змін. Адже якщо справа не в поганому зорі дитини, проблеми можуть стосуватися чого завгодно.
Щоб підвищити гостроту зору і для профілактики треба їсти моркву, гарбуз, обліпиху, листову петрушку та салат, абрикоси, цільнозерновий хліб, мигдаль, сир, кефір, риб’ячий жир і сметану. Навіть якщо з очима у маляти все гаразд, не потрібно забувати про щорічне обстеження у спеціаліста.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x