Відповідальність за перевищення граничної суми готівкових розрахунків

У зв’язку з запитаннями платників звертаємо увагу на те, що одним з найпоширеніших порушень, виявлених перевірками суб’єктів господарювання є порушення норм з регулювання обігу готівки. Тож наголошуємо на необхідності дотримання законодавчих норм при розрахунках та пропонуємо прочитати і використовувати в роботі питання – відповіді за темою з Бази знань Загальнодоступного інформаційного ресурсу Державної фіскальної служби України, категорія 109.21. Адреса розміщення ресурсу: http://zir.sfs.gov.ua

Головне. За перевищення граничної суми готівкових розрахунків на ФОП та посадових осіб підприємств передбачено накладення штрафу мінімум в 1700 грн. Штраф у разі нецільового використання коштів – у розмірі витраченої готівки. Термін давності для застосування штрафних санкцій за порушення вимог щодо ведення касових операцій – 1095 днів. За невидачу квитанції до прибуткового касового ордеру – штрафна санкція у 170 грн. за кожне таке порушення та адмінштраф. Детальніше з посиланням на норми законодавства:

1. Яка передбачена відповідальність до фізичних осіб, ФОП, посадових осіб юридичних осіб за перевищення граничної суми готівкових розрахунків?
Відповідь: Відповідно до абзацу першого п. 2.3 глави 2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року №637, підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою, установлених відповідною постановою Правління Національного банку України. Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки. Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження, установлене в абзаці першому п. 2.3 глави 2 Положення №637, стосується також розрахунків під час оплати за товари, що придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівкових коштів, одержаних за допомогою електронного платіжного засобу. Пунктом 1 постанови Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року № 210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» (Постанова №210) встановлено граничну суму розрахунків готівкою:
підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня в розмірі 10000 (десяти тисяч) гривень;
між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50000 (п’ятдесяти тисяч) гривень;
фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 50000 (п’ятдесяти тисяч) гривень.
Розміри фінансових санкцій за порушення касової дисципліни встановлено Указом Президента України від 12 червня 1995 року № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» (Указ №436).
При цьому Указом №436 не передбачено фінансову відповідальність за недотримання вимог п. 1 Постанови №210 в частині перевищення граничної суми готівкових розрахунків. Разом з тим, ст.163 прим. 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів –
тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу – підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн. до 3400грн.).
Дія, передбачена частиною першою цієї статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, –
тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500грн. до 17000грн.).
Таким чином, за перевищення граничної суми готівкових розрахунків до фізичної особи – підприємця та посадових осіб юридичної особи, які приймають готівку, чинним законодавством передбачено лише адміністративний штраф у розмірах, визначених ст. 163 прим. 15 КпАП. При цьому, відповідальність фізичних осіб за перевищення граничних сум розрахунків готівкою чинним законодавством не передбачено.

2. Чи застосовуються штрафні санкції, які передбачені Указом Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» у разі нецільового використання коштів та в яких випадках нецільове використанні коштів є порушенням?
Відповідь: Указом Президента України №436/95 передбачена відповідальність за використання суб’єктами господарювання одержаних в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначення у вигляді штрафу у розмірі витраченої готівки.
Нецільовим використанням готівкових коштів є їх витрачання на цілі, не пов’язані із веденням господарської діяльності.

3. Чи встановлені терміни давності для застосування штрафних санкцій за порушення вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року №637?
Відповідь: Оскільки Указом Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» не передбачено терміну давності для застосування штрафних санкцій за порушення вимог щодо ведення касових операцій у національній валюті, то контролюючим органом застосовуються норми Податкового кодексу України, згідно з якими такий термін становить 1095 днів.

4. Яка передбачена відповідальність за невидачу квитанції до прибуткового касового ордеру?

Відповідь: У разі встановлення під час проведення перевірки порушення порядку проведення розрахунків через каси підприємств, установ і організацій, в яких ці операції повинні проводитися з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, у встановленому порядку до суб’єкта господарювання застосовується штрафна санкція у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.) за кожне таке порушення. Крім того, за зазначене порушення до суб’єкта господарювання застосовується адміністративна відповідальність, передбачена ст.155 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x