А де у вас тут туалет? (Частина 2)

А де у вас тут туалет? (Частина 2)

Як відомо, благоустрій міст, паркових зон чи важливих об’єктів інфраструктури, на кшталт автостанцій чи вокзалів, має відповідати чинному законодавству та зручностям людей, для яких вони, власне, і існують. Ми вже писали про плачевний стан автостанцій та елементів устрою (туалетів) у нашій області на Лівобережжі. Цього разу журналісти «Нової Доби» вирушили у пошуках зручностей на правий берег, охопивши своєю увагою не лише автостанції, а й історичні об’єкти та парки.

Норма законодавства

Згідно із пунктом 2.22 частини другої «Санітарне очищення територій населених місць» Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, у населених пунктах, на території курортів, у місцях масового скупчення і відвідування громадян (парки, сквери, торгово-розважальні комплекси тощо) повинні влаштовуватись громадські вбиральні відповідно до вимог санітарного законодавства з розрахунку 1 санітарно-технічний прилад на 500 осіб. Забороняється будівництво громадських вбиралень, каналізованих на вигріб.

Водночас, у п. 5 ст. 15 ЗУ «Про благоустрій населених пунктів» йдеться, що власник об’єкта благоустрою щодо об’єктів приватної власності, орган державної влади та орган місцевого самоврядування щодо об’єктів благоустрою державної та комунальної власності відповідно до законодавства забезпечує встановлення на об’єкті благоустрою громадських вбиралень.

Тарифи на послуги з користування громадськими вбиральнями встановлюються органами місцевого самоврядування відповідно до порядку формування цих тарифів, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)Першим об’єктом нашої «перевірки на туалети» став Чигирин. Там ми відвідали реставраційне відтворення історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького». Першу вбиральню знайшли внизу біля самої резиденції. Щоб нею скористатися потрібно заплатити 2 гривні. Проте це повноцінний туалет, відповідно розділений для жінок і чоловіків. Там чисто і прибрано.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)Іншу вбиральню нам вдалося знайти не одразу. Йдеться про сам парк на Богдановій горі. Туалет знаходиться зліва від озера, і про його наявність ми дізналися від прибиральниці. Він також відповідно поділений, але вже більше нагадує звичайний сільський туалет із ямою. Проте помітно, що за його чистотою там постійно слідкують. Пройти у сам туалет можна безкоштовно, заплативши за вхід у парк 6 гривень.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)Що нас подивувало: вгорі і внизу туалети для відвідувачів є, а от дорогою на саму Богданову гору, на жаль, відсутній будь-який натяк на вбиральню. Тому тим, хто випробовує свої ноги на міцність доводиться користуватися першим-ліпшим кущем.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)Автостанція славного міста Чигирин потішила нас наявністю туалету, проте не його станом. На жаль, місце для природних потреб людини там знаходиться у не найкращому стані, хоча сама будівля добротна, із цегли. Проте там холодно і санітарний стан туалету всередині все ж не на європейському рівні.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)Далі ми рушили «полювати» за туалетами місцями Холодного Яру. Нашу увагу привернув Гайдамацький став і місце для відпочинку побіля нього. Там облаштована велика альтанка, місце для сміття. Знайшли ми там також і власноруч зроблені із підручних матеріалів –пластикових пляшок та скотчу – рукомийник. А щоб знайти сам туалет довелося телефонувати колезі, яка родом із Чигиринщини. Бо ж заховали його спритно. Від альтанки потрібно звернути наліво і добрих метрів 200 пройти лісовою стежкою. Тоді натрапите на звичайний дерев’яний туалет із ямою і без засобів гігієни.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)Наступною зупинкою нашого рейду стала Кам’янка. Там першим ми проінспектували парк декабристів. Територія паркової зони чимала, проте для її відвідувачів діє один туалет. І той, аби знайти, потрібно постаратися. Він знаходиться між стадіоном і, власне, самим парком. Бетонна будівля, без засобів гігієни і дверима, які чомусь не хочуть закриватися.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)Через дорогу від парку у Кам’янці діє Зелений будиночок. Так там називають музей Пушкіна і Чайковського. Знайшли ми вбиральню і там. Звичайна будівля із дерев’яними дверима, чиста, охайна, проте без засобів гігієни.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)Автостанція Кам’янки подивувала вбиральнею, яка знаходиться у підземеллі.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)Запахи цього туалету словами не передати, проте стара плитка, обдерті стіни і часткові перегородки розкривають загальну картинку стану тамтешньої вбиральні. Так, щоб знайти це місце нам довелося розпитувати диспетчера, бо неозброєним оком спуски у ці підземелля знайти важко, хоча вказівники на них є.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)У Смілі ми попрямували на залізницю. Бо чули, що там, окрім платної вбиральні, можна знайти і безкоштовний туалет. Ходили-ходили, шукали-шукали, проте довелося розкошелитися на 4 гривні і піти у запропонований адміністрацією охайний, прибраний туалет, який працює за відповідним графіком.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)Автостанція ж зустріла нас туалетом, на дверях якого висить замок. Про те, що він не працює, свідчать яскраві повідомлення-написи і решітки, які не дадуть пройти нікому. Тому всі охочі справити свою потребу роблять це поряд.

А де у вас тут туалет? (Частина 2)Робочу ж вбиральню на автостанції можна знайти за відповідним вказівником, а потрапити туди можна, заплативши 2 гривні плати.

Анна Сакун,
фото Олександра Рибалки

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x