На Черкащині жителі ОТГ обирали собі голів та депутатів

На Черкащині жителі ОТГ обирали собі голів та депутатів

Наприкінці жовтня, 29 числа, на Черкащині у 14 об’єднаних територіальних громадах відбулися вибори депутатів та голів територіальних громад. Виборці мали обрати 284 депутатів та 14 голів об’єднаних територіальних громад із майже 1400 зареєстрованих кандидатів у депутати та 86 кандидатів, які балотувалися на посади голів об’єднаних громад, відповідно. Відтак голосували у Мліївській, Моринській, Ліплявській, Палатській, Карашинській, Бузівській, Соколівській, Борівській, Іваньківській, Іркліївській, Матусівській, Жашківській та Кам’янській об’єднаних територіальних громадах. Підсумки виборів голів ОТГ підбив експерт Комітету виборців України в Черкаській області Максим Михлик.

На цих виборах Комітет виборців України в Черкаській області змінили свою тактику й сконцентрувалися на маленький громадах. Як зауважив Максим Михлик, «розкинули сітки не вшир, а вглиб».
– Увесь жовтень ми навчали членів дільничних виборчих комісій у Черкаській та Кіровоградській областях. Також разом із нашим юристом, Аллою Юркоською, провели близько 10 тренінгів у новостворених громадах, зустрічалися з активами, говорили про новий розподіл повноважень, фінансові можливості й загалом про можливості об’єднаних громад, – розповів Максим Михлик.
За його словами, ситуація у селах складна. Голови дільничних виборчих комісій, відзначали, що ці вибори дуже «валідольні», тобто складні і хвилюючі.
– Чому так? Участь у цих виборах брали «всі свої», багато депутатів, люди також розуміють, що голова об’єднаної громади – не теж саме, що голова сільської ради, який раніше був. Адже сільський голова – це була одна із ланок адміністративної вертикалі, то тепер голова об’єднаної громади – це людина з повноваженнями, яка представляє інтереси громади і, насамперед, організаційних і фінансових повноважень у такої людини більше, ніж у голови РДА. А відтак, люди по-трохи починають вірити у процес децентралізації і розуміють, що розвиток громади залежить від того, якого голову вони оберуть, – зауважив експерт. – Тому відбувалася велика боротьба, з гострою конкуренцією.
За даними ГО ОПОРА, найбільше кандидатів у депутати місцевих рад цих громад зареєструвало ВО «Батьківщина» – 213 осіб, а найменше – «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна Країна» – п’ятеро. На посади голів ОТГ найбільше кандидатів балотуватиметься від Радикальної партії Олега Ляшка – шестеро. рім того, у виборах взяли участь і самовисуванці: 71 кандидат на посади голів ОТГ та 244 – на посади депутатів місцевих рад громад.

Про важливість цих виборів для ОТГ говорить і явка виборців. Як зазначають експерти, якщо торік явка складала до 30 %, то нині – понад 60 %. Це говорить про те, що люди почали цікавитися політичним процесом довкола них. Центр розвитку місцевого самоврядування називає такі дані: найвища явка виборців – у Бузівській ОТГ – 66,4 %, а найнижча – у Жашківській – 34,9 %.
Водночас, Максим Михлик застеріг і засоби масової інформації від маніпуляцій, які транслюють політичні партії, члени яких балотувалися на ці вибори. Так, деякі партії свідомо називали своїх переможців чи наразі публікують власні рейтинги, або ж звітують про самовисуванців, як про власну «партійну одиницю».
– Це не були партійні вибори. Люди обирали конкретних господарників або тих, хто дійсно виконав свої обіцянки. Навпаки, у деяких випадках партійна приналежність лише зменшувала результати кандидата. Так відбулося у Кам’янці та Ліпляві, – пояснив Максим Михлик.
Водночас у Хацьках та Степанках нині відбувається процес перерахунку голосів, а визначення результатів затягується. Насправді, зауважують експерти комітету виборців України в Черкаські області, ситуація однозначна: є переможець, він набрав найбільше голосів, а кандидат, який набрав менше голосів починає гальмувати процес. Проте спостерігачі не зафіксували там жодного вагомого порушення, аби оголошувати вибори недійсними.

У цілому вибори в ОТГ відбулися без інцидентів, порушень, які б могли вплинути на їхній перебіг. Звичайно, деякі порушення були зафіксовані й у період кампанії, і в переддень виборів, але вони були не значні.
− Довелося в Ірклієві передруковувати бюлетені для голосування за голову сільської ради в суботу, а в неділю − вибори. Із двох дільниць до територіальної виборчої комісії надійшов акт про те, що бюлетені різні за кольором, а за постановою ЦВК вони мають бути одного кольору та відтінку. То ж на засіданні ТВК вирішили передрукувати та перероздати дільничним виборчим комісіям. Схожа ситуація була в Карашині, що на Корсунщині, на двох округах переплутали кандидатів. У день виборів надходили повідомлення про підвіз виборців, із Ліплявого Канівського району інформували про невідому особу, яка робила відмітки в списку виборців, у Жашківському районі стояли камери відеоспостереження невідомого призначення у Бузівській ОТГ, − розповідає Захар Колісніченко, координатор Громадської мережі ОПОРА в Черкаській області.

За інформацією регіонального Центру розвитку місцевого самоврядування, найбільше голосів у виборах на посаду голови об’єднаної територіальної громади набрали:
Мліївська ОТГ – Василь Микитенко
Моринська ОТГ – Анатолій Видута
Ліплявська ОТГ – Сергій Геращенко
Паланської ОТГ – Петро Кучеренко
Карашинська ОТГ – Анатолій Пархоменко
Бузівська ОТГ – Олександр Фуркало
Соколівська ОТГ – Олександр Міщенко
Зорівська ОТГ – Юрій Гунько
Іваньківська ОТГ – Леся Поліщук
Степанківська ОТГ – перерахунок
Іркліївська ОТГ – Іван Поїздник
Матусівська ОТГ – Василь Колісник
Жашківська ОТГ – Ігор Цибровський
Камянська ОТГ – Володимир Трон.

Анна Сакун, Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x