У день святкування української писемності у музеї покажуть унікальний експонат

У день святкування української писемності у музеї покажуть унікальний експонат

9 листопада до Дня української писемності і мови Черкаський краєзнавчий музей готує «Виставку одного експоната». Він є справжнім раритетом, тож на це диво варто поглянути. Адже не кожен день випадає щаслива нагода побачити на власні очі один із важливих символів української нації.

Список Пересопницького Євангелія 1571 року є найстарішою книгою Черкаського обласного краєзнавчого музею. Пересопницьке Євангеліє 1556−1561 рр. у перекладі на «просту мову» канонічного Євангелія є найважливішою пам‘яткою української книжної і народної мови XVI ст., а також незрівнянним зразком українського живопису та рукописної книги. Книга написана староукраїнською писемною мовою та є зразком завершення процесу формування української народності.
Це твердить і академік Володимир Іванович Пічета: «На Україні пам‘яткою української мови є Пересопницьке Євангеліє 1556−1561 рр. Із Пересопницького Євангелія робилися списки (відомі як Волинське і Литківське Євангеліє XVI століття). На початку XX століття воно стало джерелом для «Словника історичної української мови» під редакцією Е. Тимченка — праці, що містить тлумачення і пояснення понад 10 тисяч слів».

Появу книги фундувала волинська княгиня Анастасія Заславська. А над перекладом та переписуванням Євангелія працював Михайло Василієвич. Крім нього, у записі до книги згадується ще архімандрит Пересопницького монастиря Григорій. Щоправда, його роль у створенні книги залишається не з\’ясованою. Відомо, що роботу над Євангелієм розпочали 15 серпня 1556 року у Свято-Троїцькому монастирі, а звершили 29 серпня 1561 року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x