Про Геловін, або «не такий страшний чорт, як його малюють»

Про Геловін, або «не такий страшний чорт, як його малюють»

Усім сучасним користувачам інтернету раджу прочитати уважно про це свято в «Гуглі», а потім вже «заперечувати». Для покоління «радянської» ідеології дозвольте дам відповіді на запитання.

Про Геловін, або «не такий страшний чорт, як його малюють»

1) «Не наше!». Так, це свято древніх кельтів. Найгучніше відзначається у США, Канаді, Ірландії та Великій Британії. Не будучи державним святом, за популярністю Геловін поступається лише Різдву.

2) «Не християнське». Неправда: після прийняття християнства його святкували як «надвечір\’я Дня всіх святих». Під час святкування Геловіну відбувається традиційне випрошування цукерок дітьми, відвідування тематичних костюмованих вечірок, прикрашання оселі та будівель, вирізання ліхтаря з гарбуза, цукрування яблук, розведення вогнищ, ловлення яблук з відра, розігрування, розповідання моторошних оповідок, перегляд фільмів жахів тощо.

3) «не українське». А «Маслениця» хіба українське свято – де перед Великодним постом всі руськоязикі пускаються «во все тяжкії» гріхи (чревоугодіє, прелюбодіяніє, палили чучало зими, одягаючи його в українську вишиванку?)

Ще до християнства українці Київської Руси святкували «Радуницю», або поминки, гробки – де святкували, розділяючи з душами померлих родичів паску, крашанку. Спочатку християнство забороняло це дійство Навіть радянська влада до 60 років минулого століття забороняла.
«Христос воскрес із мертвих, смертію смерть подолав і тим, що в гробах життя дарував» – так тепер святкують. Діткам дарували цукерки, вчили їх не боятися смерті, а поважати її.

А українське Івана Купала( яке між іншим заперечує московське духовенство)?

4) Санта Клаус, чи Дєд Мороз? Санта – це Святий Миколай – дитяче свято, коли діткам також дарують подарунки.

Тому вважаю, що не таке вже воно (свято) не наше. А псувати дітям свято – не слід. Нове – це давно забуте старе. На зміну руським «святим», руським (радянським) святам приходять нові. Так – не зі Сходу, а з Заходу. То й що?

Свято Геловін – стало родинним святом, перш за все, дитячим тематичним карнавалом, коли дитина позбавляється страхів, з гумором ставиться і до Бабки-Йожки, і до скелетів, відьмочок. А чи ми з вами в дитинстві не розповідали на ніч казок, страшилок (про Чорну руку, чи темну кімнату?) Не того ми боїмося! Треба боятися не мертвих, а боятися живих, що наносять нам ніж в спину.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x