Ситуація на «Черкасиобленерго» знову критична та загрожує енергетичною катастрофою всій області

Ситуація на «Черкасиобленерго» знову критична та загрожує енергетичною катастрофою всій області

На сесію Черкаської міської ради завітав начальник відділу економічної безпеки ПАТ «Черкасиобленерго» Євген Лут. Він звернувся до міських депутатів з проханням допомогти звернути увагу Уряду та Президента на проблеми підприємства, які не є суто корпоративними, а можуть стати причиною справжньої катастрофи. І ця катастрофа може стати фатальною, як для Черкас, так і для Черкаської області. Тому Євген Лут вважає за потрібне попередити про такі можливі наслідки, що неодмінно можуть послідувати, якщо спустити проблему на гальма.

Євген Лут також повідомив, що керівництво енергопідприємства вже не в змозі контролювати власних робітників, які готові на будь-які радикальні дії, аби врешті отримати чесно зароблену заробітну плату. А її енергетикам заборгували аж за два місяці. До того ж, міський РЄМ вже відсьогодні увійшов у так званий «тихий страйк».
— Що це значить? Люди виходять на робочі місця, але не працюють, тобто не виїжджають на виклили, не виконують ніяких робіт. Це дуже небезпечно. Зараз ми входимо у зимово-опалювальний період. Наше теплопостачання залежить від газу, але насоси, які його подають, качають від електроенергії. Наші працівники вже стають некерованими, страйк стає некерованим! Ситуація критична і фактично вже некерована.

За словами представника ПАТ «Черкасиобленерго» у всьому винна заборгованість з заробітної плати, яка в свою чергу виникла з вини ПАТ
«Азот», яке не хронічно не сплачує за спожиту електроенергію. Сума боргу на сьогоднішній момент складає 1 млрд 128 млн грн. Із них 743 млн грн саме «Черкасиобленерго» має повернути ДП «Енергоринок». Виходить замкнуте коло, розірвати, яке, на думку Євгена Лута в змозі лише політична воля високопосадовців. Тому він і просить депутатів міськради звернутися до Уряду та Президента, щоб вирішити питання заборгованості.
Енергетики вимагають, щоб «Азот» гасив борг по реструктризаційній схемі, а саме по 35 млн грн боргу щомісяця. І це б цілком всі влаштувало та дозволило зняти соціальну напругу.

Наразі, хімічне підприємство готове сплачувати у двічі менші суму, посилаючись на економічний стан заводу та також необхідності виплачувати своїм робітникам заробітну плату.
Енергетиків підтримав депутат Олександр Згіблов, який є керівником великого підприємства. Він, між іншим, дивується тому, що хімічний гігант не може розрахуватись за використану ним же електроенергію. Бо, на думку, Олександра Георгійовича, для будь-якого керівника такі плати є першочерговими, адже від них залежить працеспроможність підприємства та його майбутнє. Тому депутат має деякі сумніви щодо платоспроможності «Азоту» та пропонує створити спеціальну комісію, яка має розібратись у цих нюансах, які загрожують залишити без світла всю область.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x