Черкаська дитяча музична школа №1 ім. Миколи Лисенка готується до ювілейної 95-ї річниці

Черкаська дитяча музична школа №1 ім. Миколи Лисенка готується до ювілейної 95-ї річниці

Черкаська дитяча музична школа №1 ім. Миколи Лисенка на сьогодні є однією з найбільших в області. Щорічно вона запрошує обдарованих дітей й «самородків» з усієї області удосконалити їхній талант. Саме тут розпочинали свій творчий шлях такі видатні постаті як Юрій Рудченко (артист кіностудії О.Довженко), Всеволод Сагарда (артист естрадно-симфонічного оркестру Київського радіо і телебачення), Ася Талан (композитор), Сергій Проскурня (театральний режисер), Олександр Скічко (шоумен) та інші. У кінці 1970-х років кіностудією Олександра Довженка було знято два кінофільми про школу – «Музика на все життя» був куплений для прокату за кордоном. Нині всі учні та викладачі активно готуються до найважливішої події року – ювілейної 95-ї річниці зі дня заснування.

– Найголовніша подія року в нашій музичній школі – це 95-річчя. Ми вже активно готуємося, адже є що показати. Останній звітний концерт тривав три години, адже так багато колективів і так багато цікавих творів. Родзинка наших концертів – його заключна частина. У ній традиційно виступатиме наш головний колектив – унікальний в області симфонічний оркестр учнів та викладачів. Цьогоріч ми будемо скликати виступити на концерті наших друзів та колишніх випускників, які вже стали відомими постатями в музичному осередку в Україні та за кордоном. Радію, що у нас дуже вдячна аудиторія, адже щороку на звітному концерті у філармонії ми збираємо повну залу глядачів, – розповідає директор Черкаської дитячої музичної школи №1 ім. Миколи Лисенка Юлія Сергіївна Темченко.

Черкаська дитяча музична школа №1 ім. Миколи Лисенка готується до ювілейної 95-ї річниці

Започаткована Черкаська музична школа №1 ім. Миколи Лисенка була у 1923 році. Але перші заняття в приміщенні трудової школи почали проводитися тільки у 1935 році. На той час талановиті школярі мали змогу навчатися грі на фортепіано та скрипці. Перший рояль купили за кошти ініціативних батьків. У тому ж році школі виділили дві кімнати в «Палаці піонерів» (сучасний Центр дитячої та юнацької творчості м. Черкаси). На початку 1960-х років школа переїхала в стару будівлю, яку збудували в XIX столітті як прибутковий будинок Лисака-Гаркавенка. Там школа функціонує й до сьогодні, але приміщення і фасад уже потребує значного ремонту.

– У нашому місті є п’ять історичних будівель – всі вони представляють певний архітектурний стиль. Наша школа входить до цього переліку. Але на сьогодні фасад потребує ремонту. Нам пропонували пересилити школу в іншу будівлю, замість того, щоб реставрувати її, – каже Юлія Сергіївна. – Частковий ремонт у приміщенням та класах уже провели. Маю надію, що також відбудеться реконструкція частини приміщення першого корпусу музичної школи. Там раніше була чудова акустична хорова зала. Наразі репетиції хору проходять у замалому приміщенні. Тому маємо надію, що після реконструкції у дітей з’явиться нова хорова зала та шість нових навчальних класів, адже кількість учнів із року в рік збільшується.

На сьогодні у школі навчаються 660 учнів, з яких 150 – це пільговики. Структура закладу дозволяє дитині обирати фах, що сподобається, щоб розвивати свої творчі здібності. Функціонують відділи музично-теоретичних дисциплін, народних та духових інструментів, відділ вокально-хорового співу, а також оркестровий та фортепіанний відділи. Школа має багату інструментальну базу, серед якої п’ять роялів, два з яких знаходяться у концертній залі, двадцять п’ять бандур, велика кількість народних інструментів ще з 1980-х років. Професійні викладачі створюють творчу атмосферу на уроках і допомагають учням відточувати майстерність виступу на сцені. Також музична школа, крім майбутніх музикантів готує підготовлених слухачів, адже «прищеплює» смак до мистецтва та пробуджує творче начало, яке потрібне в будь-якій діяльності.

Черкаська дитяча музична школа №1 ім. Миколи Лисенка готується до ювілейної 95-ї річниці

– У музичній школі я працюю вже більше 20-ти років. У нашому закладі всі дуже активні: як учні, так і вчителі. Адміністрація сприяє цьому. У моєму класі наразі 17 учнів – від нульового класу до випускників. Діти з нульового класу ще не їздять на конкурси, а «першачків» ми вже цілеспрямовано налаштовуємо на участь у різноманітних заходах. Хочу зазначити, що діти дуже дружні, йдуть один за одного і завжди намагаються бути першими в усьому. Наші вихованці славлять не тільки школу, а ціле місто. Дуже приємно, коли ми виступаємо на конкурсах в інших містах, а нас уже впізнають, – говорить Любов Миколаївна Козлова, викладач-методист вищої категорії по класу акордеону і баяну.

Багато викладачів школи працюють династіями. Викладач вищої категорії по класу сольфеджіо та музичної літератури Олена Петрівна Кузьменко має викладацький стаж 31 рік. Вона виросла у сім’ї музикантів, які й привили їй з дитинства любов до музичного мистецтва.

– У мене в родині мати – піаністка, а тато – скрипаль. Тому в мене навіть іншого і вибору не було. Музикою я займалася з п’яти років. Навчалася у своїх батьків, зокрема у мами. У дитинстві я з легкістю писала музичні диктанти, тому за порадою мами (вчитель із фаху фортепіано – Сергеєва Тетяна Олексіївна – ред.) я продовжила вивчати музично-теоретичні дисципліни.

Черкаська дитяча музична школа №1 ім. Миколи Лисенка готується до ювілейної 95-ї річниці

Усі учні залучені до участі в музичних колективах. Так, у школі з’явилися два концертні хори – «Прем’єр» та «Музичні краплинки», ансамблі баяністів і акордеоністів – «Зіронька» та «Арт-гамонікум», колективи з відділу струнно-смичкових інструментів – «Сонячні нотки» та «Віват-арт», унікальний дитячий колектив народного співу «Настрій», духовий оркестр «Апекс-бенд», ансамблі гітаристів «Фанданго» та «Бревіс», а також колектив, що виконує композиції на старовинних інструментах. Школа славиться вокальним колективом «Політон» під керівництвом Тетяни Поліщук. Традиційно вихованці школи беруть участь у міських концертах, а також у благодійних заходах, цікаві проекти створюються в рамках роботи «Дитячої філармонії». Учасники проекту «Теплий дім» регулярно відвідують школу-інтернат для того, щоб познайомити її учнів із музичними інструментами та виконати для них популярні класичні композиції.

За підтримки Департаменту освіти та гуманітарної політики виконавчого комітету Черкаської міської ради на базі школи проводяться два конкурси – «Чарівний рояль» та конкурс гри на струнно-смичкових інструментах імені Сілкіна Анатолія Федоровича (колишнього директора Черкаської музичної школи №1 ім. Миколи Лисенка – ред.). Щорічно учні школи займають призові місця на обласних, всеукраїнських і міжнародних конкурсах. У наступному семестрі запланована поїздка вокального колективу в Одесу на конкурс «Вікторія». А найближчим часом один з учнів школи Іван Харченко братиме участь у міжнародному музичному конкурсі, який проходитиме у Білорусії.

Черкаська дитяча музична школа №1 ім. Миколи Лисенка готується до ювілейної 95-ї річниці

– У музичну школу мене привело бажання і мама-баяністка. Вважаю, що баян – це мультимедійний інструмент, який завжди можна взяти з собою. Одним із попередніх значимих моїх досягнень є третє місце на міжнародному конкурсі в Дрогобичі «Perpetuum mobile». Лауреати отримали можливість поїхати в Італію у місто Ланчано. Щороку ми їздимо на спеціалізований баяно-акордеоний конкурс «Провесінь» у Кропивницькому. Наразі збираюся на міжнародний конкурс у Білорусь із складною програмою, яку довго готував. У майбутньому я планую продовжити навчання у Черкаському музичному училищі, адже хочу стати музикантом, – зазначає Іван.

Ще з 1970-х років Черкаська музична школа №1 стала методичним центром та проводила значну роботу із удосконалення виховного процесу в дитячих музичних школах області. Методичне об’єднання залучало до цієї роботи кращих методистів із Києва, Харкова, Одеси, Львова та інших регіонів. Також школа підтримувала активний зв’язок та переписку з багатьма відомими композиторами: Д. Д. Шостаковичем, Д. Б. Кабалевським, Т. М. Хренніковим, А. Д. Філіпенко, А. Я. Штогаренко, Ігорем Шамо, Л. М. Ревуцьким, Олександрою Пахмутовою та іншими. Завдяки цьому в найкоротші терміни значно поліпшилась якість викладання та навчання. Нині на базі школи й надалі проводяться різноманітні майстер-класи відомих професорів країни, функціонує дитяча філармонія, регулярно відбуваються звітні концерти та інші заходи. Школа завжди була передовиком у новітніх технологіях. Так, у 2017 році з’явилася інтерактивна дошка для занять з сольфеджіо та музичної літератури.

Черкаська дитяча музична школа №1 ім. Миколи Лисенка готується до ювілейної 95-ї річниці

– Сольфеджіо – це складний предмет, він більше орієнтований на теорію музики. Для його вивчення потрібна витримка й наполегливість. Я дітям завжди кажу, що музика – це математика у звуках. І для того, щоб розуміти музику треба не тільки відчувати музику з середини, а й аналітично мислити. Інтерактивна дошка допомагає зробити процес навчання сольфеджіо і музичній літературі більш цікавим і яскравим, особливо для молодших класів. Зараз діти краще все сприймають візуально, а на нашій дошці якраз є багато малюнків, які навіть можна рухати. Усі презентації, які, до речі ми з іншими вчителями пишемо самостійно, супроводжуються музикою, – розповідає Ірина Леонідівна Корнеєва, викладач музично-теоретичних дисциплін. – У загальноосвітніх школах інтерактивна дошка не рідкість, а ось у музичних школах – новинка. Подібну дошку має одна з київських музичних шкіл, а у Черкаській області наша музична школа – передовики.

Валерія Тімергаліна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x