Канівські медики відзначають певне зниження кількості серцево-судинних захворювань

Канівські медики відзначають певне зниження кількості серцево-судинних захворювань

В ході останнього чергового засідання сесії Канівської міської ради депутати заслухали доповідь головного лікаря Канівської ЦРЛ Віри Шапошник про перебіг виконання міської Програми «Надання медичної допомоги хворим із соціально-значущими захворюваннями (серцево-судинними, судинно-мозковими, хронічною нирковою недостатністю, онкологічними) на 2013-2018 роки» в Канівській ЦРЛ і Канівському центрі первинної медико-санітарної допомоги. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Канівської міської ради.

За словами В.Шапошник, програма складається з 3-х розділів: хвороби системи кровообігу (серцево-судинні, судинно-мозкові захворювання); хронічна ниркова недостатність; онкологічні захворювання.

– У Каневі та Канівському районі, як і в Україні в цілому, реєструються високі показники захворюваності на гіпертонічну хворобу, ішемічну хворобу серця, інсульти, інфаркт міокарда. Ці показники на рівні середньо-обласних показників. Залишаються високими показники виходу на первинну інвалідність та смертності від хвороб системи кровообігу. Утім, за останні 2 роки відмічається деяке зниження на серцево-судинні захворювання, як загальної, так і первинної, – повідомляє головний лікар Канівської ЦРЛ.

Так, знизилась захворюваність, в цілому, по класу хвороб системи кровообігу і по окремим нозологіям, а саме: гострим інфарктом міокарду, стенокардією, цереброваскулярними хворобами, в тому числі, і в працездатному віці. Захворюваність інсультами приблизно на одному рівні, а в працездатному віці показники знизились і нижчі середньообласних.

– Захворюваність серцево-судинними захворюваннями обумовлена загальним старінням населення, а також, частково, пізнім зверненням за медичною допомогою хворих, – говорить медик. – У віковій структурі захворюваності на серцево-судинні захворювання – 40% особи похилого віку; у віковій структурі смертності питома вага осіб старших 75 років – 62,5%.

Для своєчасного виявлення та покращення обстеження хворих на серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання в Канівській ЦРЛ проводиться ЕКГ-обстеження, ехо- кардіографія та холтерівське моніторування ЕКГ. У 2016 році впроваджено холтерівське моніторування, придбано новий УЗД-апарат; цьогоріч придбано до УЗД-апарату фазований датчик з кардіпрограмою.

За 9 місяців ц.р. з міського бюджету для амбулаторного лікування хворих з перенесеним інфарктом міокарда через Центральну районну аптеку за пільговими рецептами жителям міста відпущено ліків на суму 2954 грн. Пільгові рецепти виписують сімейні лікарі КЗ «ЦПМСД».
На хронічну хворобу нирок на сьогодні в Канівському районі зареєстровано 722 хворих, 11 хворих знаходиться на гемодіалізі:
– 4 хворих – обласна лікарня;
– 3 хворих – «Фрезеніус» (1 житель села, 2 жителі міста);
– 4 хворих – Золотоніський міський центр;
– 1 хворий від діалізу відмовився.

Загальна потреба в коштах на міських жителів на 2017 рік становить 746,6 тис. грн.; з обласного бюджету виділено 480,2 тис. грн.; з міського бюджету виділено 100 тис. грн. Недофінансування з міського бюджету на суму 166,4 тис. грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x