10 міфів про медреформу

10 міфів про медреформу

 Міф 1. Медицина стане платною і дорогою
Для кожної медичної послуги буде чітко відомо – оплачена вона державою чи ні, оплачена вона повністю або частково. З’явиться чіткий список послуг, які будуть повністю профінансовані державою.
Так, завжди безоплатною для пацієнта буде первинна допомога – послуги сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів. Безоплатною буде також екстрена допомога – якщо ви потрапите до лікарні внаслідок різкого погіршення стану здоров’я (серцевий напад, інсульт, гострий апендицит тощо), після ДТП чи побутової травми.
Безоплатною з боку пацієнта буде і паліативна допомога, яку надають смертельно хворим. Завжди буде на 100 % оплачене ведення вагітності, пологи та лікування дітей.
Міф 2. Медреформа призведе до закриття лікарень і звільнення медиків
На першому етапі реформи договори Національної служби здоров’я будуть укладені з усіма лікарнями, щоб ніхто не залишився без медичної допомоги. Згодом малопотужні, погано оснащені і мало завантажені лікарні перепрофілюють під реальні потреби населення, наприклад, на реабілітаційні, діагностичні центри, хоспіси, які отримуватимуть кошти за конкретні послуги. Щодо стосується можливого звільнення лікарів, то без роботи можуть залишитись лише ті, до кого не захочуть йти люди.
Міф 3. Села залишаться без лікарів
ФАПи нікуди не зникнуть. Фельдшери не замінятимуть роботу лікаря, але стануть його помічниками для того, щоб доступ до медичної допомоги був у найвіддаленіших селах. Обиратимуть сімейного лікаря в селі всією громадою, і декларацію з лікарем укладуть всі мешканці села – а лікар отримуватиме гроші за їх медичне обслуговування
Міф 4. Доведеться платити двічі: офіційно у касу і хабар лікарю
Оскільки буде визначено тариф на послугу, який буде відомий, то підстави давати хабарі зникнуть. Держава напряму оплатить всі необхідні видатки для надання конкретної послуги.
Міф 5. До лікаря-спеціаліста можна буде потрапити тільки через сімейного лікаря
Кожна людина в разі необхідності зможе звернутись до будь-якого лікаря-спеціаліста без направлення сімейного лікаря і отримати допомогу. Але в цьому випадку пацієнту доведеться сплатити повну вартість послуг лікаря і лікування. Якщо ж ви звертаєтесь до нього за направленням сімейного лікаря, вартість вашого лікування та необхідних медичних засобів повністю або з невеликою співоплатою відшкодує держава.
Міф 6. Реформа суперечить Конституції
Завдяки медреформі держава нарешті почне виконувати статтю 49 Конституції України.
Міф 7. На реформу не вистачить грошей
Власники лікарень та інших медзакладів – міста, райони, ОТГ – вже зараз зацікавлені в розвитку своєї медичної інфраструктури. Тому Уряд вирішив спрямувати на цілі переобладнання та перепрофілювання закладів окрему інвестиційну субвенцію.
Крім того, МОЗ України розрахував прогнозні обсяги витрат на охорону здоров’я відповідно до Календарного плану реформи, який передбачає покрокові зміни протягом 2018–2020 рр.
Міф 8. Реформа поглибить кадровий голод, лікарів ще більше не вистачатиме
Реформа навпаки створює фінансову мотивацію для молоді йти в професію лікаря. Медична реформа врегулює проблему дисбалансу в спеціалізації, адже оплата за послугу та суттєве підвищення зарплати на первинній ланці дозволить прибрати цей дисбаланс на ринку праці.
Міф 9. НСЗУ – це фінансовий «монстр», який розпоряджатиметься 80 млрд грн
НСЗУ не володіє цими коштами. Гроші акумулюються в Державному бюджеті та зберігаються на казначейських рахунках. Національна служба здоров’я є оператором, який контрактує закупівлю медичних послуг та підписує договори з медичними закладами і лікарями-ФОП.
Міф 10. НСЗУ не може надавати послуги і одночасно контролювати їхню якість
Це не так. Контроль якості послуг може бути різним – на рівні якості медичної допомоги та на рівні дотримання умов договору. Якщо йдеться про лікарську помилку, то в цьому разі контроль залишається за органом, який надає ліцензію – за МОЗом.
За інформацією МОЗУ

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x