У понад 60 відсотків обстежених черкащан виявили підвищений тиск

У понад 60 відсотків обстежених черкащан виявили підвищений тиск

У медичних закладах Черкас за підтримки департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради до Всесвітнього дня боротьби з інсультом була проведена міська акція «Дізнайся про ризики інсульту!».

Як інформує КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я Черкаської міської ради», метою акції було привернути увагу людей до таких поширених факторів ризику інсульту, як артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, шкідливі звички; розповсюдження інформації про ознаки інсульту, способи профілактики та уникнення цього захворювання. У межах цього заходу в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та інших місцях проводились вимірювання артеріального тиску та цукру в крові, роздавались населенню пам’ятки про ризики інсульту та методи профілактики. Усього для вимірювання артеріального тиску звернулось 3701 чоловік. Підвищений артеріальний тиск був виявлений у 61 % громадян; із них половина дізналася про підвищення тиску вперше. Всі громадяни, у яких було виявлено підвищення тиску та цукру в крові були направлені на консультацію лікаря кардіолога та ендокринолога.

Україна посідає одне з перших місць у Європі за показниками цереброваскулярної патології та смертності від інсульту. З кожним роком захворюваність на цереброваскулярні патології, зокрема на мозковий інсульт зростає. Щорічно в Україні захворюють на інсульт близько 100 тисяч чоловік, з них 50 % стають інвалідами; близько 30 % з них – громадяни працездатного віку. Щорічно в Черкаській області реєструється близько трьох тисяч випадків гострих порушень мозкового кровообігу. У м. Черкаси в 2014 році зареєстровано 824 випадки мозкового інсульту; в 2016 р. – уже 924. У 2016 році захворюваність на мозковий інсульт всього населення м. Черкаси в порівнянні із 2014 роком зросла на 0,9 %, а працездатного – на 3,1 %.

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє відмирання мозкової тканини. Внаслідок порушення мозкового кровообігу у хворого раптово з’являється слабкість та порушення чутливості однієї половини тіла (обличчя, рука, нога), розлади мовлення, нестерпний головний біль, втрата рівноваги, запаморочення, нудота та блювання. При виявленні ознак інсульту необхідно негайно викликати швидку допомогу, так як від того, якими будуть дії протягом перших годин і днів від початку захворювання залежить подальша доля хворого, а нерідко – і його життя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x