Не перетворюйте Городище на сміттєзвалище!

Не перетворюйте Городище на сміттєзвалище!

Весна несе радість оновлення природи, надію на теплу погоду та передчуття радісних клопотів. Люди використовують кожну погожу годину, щоб навідатися в сад, скопати грядку, загребти суху торішню траву, поприбирати сміття… Адже весняні первоцвіти, які порадували світ своєю тендітною красою, свідчать про непереборну силу життя. Якими б суворі не були морози й вітри, але негода минеться і з’явиться надія на краще.
Проте романтичні весняні сподівання розбилися об жахливу прозу буття. Весна проявила не просто неприємну, а просто таки жахливу сторону життя – засміченість території. Рідне місто самі ж громадяни нахабно засмічують, спотворюють, плюндрують! Роблять це вперто, нахабно і навіть системно. Складається якась кругова порука: я не звертаю уваги куди ти смітиш – а ти не заважай смітити мені. Тому Стихійні смітники утворилися у великій кількості. І це не просто недбало викинутий папірець, а велика кількість непотребу, побутових відходів та будівельного сміття. Де порожніє якесь дворище – туди зносить непотріб кожен, кому не ліньки. Слід прямо сказати – ганебне видовище! Дивитися на таке не просто страшно чи бридко, а моторошно! І що така поведінка навчить дітей та молодь? Яку «науку» отримує підростаюче покоління? Сміти як хочеш, тільки щоб ніхто не бачив? Ох, неприємним бумерангом згодом відгукнеться таке «виховання»!
Як писала видатна українська поетеса Ліна Костенко: «Людям не те що позакладало вуха, людям позакладало душі!» На словах усі ми декларуємо бажання жити як у Європі. З високим рівнем комфорту, культурою обслуговування, охайними вулицями. Ось тільки забуваємо, що починати потрібно з себе! Не кидати непотріб під ноги, прибирати за собою, не псувати громадське майно. Так значна частина проблем вирішилася б сама собою. Адже не даремно існує приказка, що чисто не тільки там де прибирають, а й там де не смітять!

Як тільки встановлюється тепла погода – розпочинається сезон пікніків. Люди сім’ями та компаніями прямують до найближчого лісу або річки. Звичайно, дуже приємно посмажити шашлики і зварити кашу на природі, відпочити, набратися енергії трьох стихій. Але після себе люди залишають купи сміття! І затишна, мальовнича місцевість перетворюється на картину варварства й запустіння! Хоча що може бути простішим – збираючись додому, загасіть багаття, зберіть у пакет пляшки, використаний одноразовий посуд, обгортки від продуктів. Викиньте все не в кущі, а на смітних. Так для самих себе збережете куточок природи, який уподобали для відпочинку.
Прибираючи у своєму власному дворі, не забудьте і про прилеглу територію. Пам’ятайте – територія за парканом не призначена для складування дров чи будматеріалів! Часто ставлять каміння, ніби хтось посягає на вашу огорожу. А це створює проблеми коли має під’їхати швидка допомога або газова служба. Працівники, що зимою прочищали вулиці від снігу, бідкалися, що об ті камені псували техніку. Вийшло, що приїхали зробити людям добро, але самі зазнали збитків. То де ж елементарна людська совість?

Колективам підприємств та організацій теж необхідно включитися до спільної справи прибирання. Так відбувається щороку – і цю традицію слід зберегти. Назвіть це суботником, толокою, рейдом благоустрою, трудовим десантом – головне здійснити добру справу! Щоб навести лад на вулиці, можна домовитися з сусідами і провести спільний день благоустрою. Власники торгових точок теж мусять пам’ятати, що їхнє обличчя – це не тільки прилавок, а й прилегла територія. Якщо робите у Городищі бізнес, то потурбуйтеся і про рідне місто! Участь у житті громади, це не тільки сплата податків! Цього недостатньо! Урни, які встановлені в місті, призначені для якихось папірців чи недопалків. А доводиться спостерігати, як від магазинів туди зносять у великій кількості коробки, упаковки, іншу тару. До урни все це не вміщується, тож виростає купа непотребу. Невже так складно укласти договір з «Комунальником» на вивіз власного сміття? Чому через жадібність одних повинні страждати інші?
Зробити населений пункт чистим і охайним – завдання не таке й складне. Варто лише взятися! Тільки прибравши у себе, це зовсім не означає що потрібно перекинути сміття до сусіднього пустуючого дворища чи віднести тихцем до лісопосадки, завалити непотребом урну. Робити все треба цивілізовано! Починаючи з квітня місяця КП «Комунальник» відновлює вивіз сміття з приватного сектору міста. Дізнатися розклад або зробити колективне замовлення транспорту можна за телефоном 2-20-63. Прийшла весна, розпочнеться ряд святкових та пам’ятних дат і заходів. Кожен мусить зробити усе можливе аби зробити своє місто красивим. Щоб приємно було гостям і затишно нам. Крім нас самих цього ніхто не зробить!

Володимир ЧОС,
почесний громадянин м. Городище

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x