Цинк – запорука чоловічого та жіночого здоров’я

Цинк – запорука чоловічого та жіночого здоров’я

Цей мікроелемент є найважливішим учасником обмінних процесів, а також істотно впливає на здоров’я в цілому. Дефіцит цинку в організмі має не менш негативні наслідки, як і його надлишок. Тому дуже важливо, щоб людина отримувала лише необхідну кількість, не створюючи ризику його надмірної концентрації в крові.

За що відповідає цинк:
• контролює роботу сальних залоз, посилює кількість вироблюваних гормонів і збільшує швидкість відновлення клітин, тим самим сприяючи загальному поліпшенню стану шкіри;
• зупиняє процес запалення, допомагає ранам швидше зажити;
• зміцнює зуби і кістки;
• допомагає краще засвоювати вітамін А;
• активізує генерування залишкової кількості гормонів передміхурової залози;
• допомагає розщеплювати вуглеводи, жири і білки;
• сприяє нормальному функціонуванню безлічі органів;
• зміцнює імунітет людини, виробляючи корисні антитіла, важливі гормони і лейкоцити;
• допомагає правильному функціонуванню головного мозку;
• сприяє зміцненню нервової системи, запобігаючи її перевантаження;
• покращує зір, зміцнює сітківку ока;
• знижує рівень цукру в крові.
Надлишок цього мікроелемента в організмі неможливий, якщо отримувати його з їжі. Отруєння може настати, якщо неправильно вживати лікарські препарати з вмістом цинку. Усі люди повинні отримувати цинк у різних кількостях. При цьому необхідна добова доза залежить від таких факторів як вік, стать, індивідуальні особливості організму. Найменша норма визначена для дітей, більше цього мінералу необхідно дорослим.
Отримувати цинк у достатній кількості, не побоюючись надлишку, можна з продуктів рослинного походження: горіхів, злаків, бобових, грибів, часнику, моркви, яблук.
Взаємодія з мікроелементом у формі чистого металу не завдає шкоди людині, але якщо він з’єднується з іншими речовинами, з’являється небезпека для здоров’я. Не варто використовувати оцинковані столові прилади – якщо вода довго стояла в такій ємності або їжа приготовлена в подібній посуді, з’являється ризик серйозного отруєння. Надлишок цинку погіршує засвоюваність міді та заліза.

Для чоловіків
Від цинку залежить кількість тестостерону, тому відсутність достатнього відсотка мікроелемента може стати причиною статевої неспроможності чоловіка. Від цього не просто зникає статевий потяг, але й погіршується загальний стан. Крім того, його нестача може стати причиною аденоми простати та інших неприємних захворювань сечостатевої системи.

Для жінок
Вплив цинку на жіночий організм складно переоцінити. Саме його достатня кількість відповідає за хороший стан шкіри обличчя, а також її швидке відновлення, з його допомогою тіло виглядає доглянутим. Цей мікроелемент позбавляє від вугрів, забезпечує міцні нігті й густе здорове волосся, дозволяючи зберегти красу.
Крім того, цинк відіграє важливу роль у статевому житті жінки. Саме він відповідає за рівень потягу до протилежної статі. Ще одна важлива функція мікроелемента – полегшення хворобливих відчуттів у період менструацій. Саме він відіграє вирішальну роль у стабілізації гормонального фону.
Особливе значення цинк має під час виношування дитини. Разом із іншими важливими мікроелементами він сприяє нормальному перебігу вагітності й запобігає виникненню різних ускладнень.

Ознаки дефіциту
Ознакою відсутності достатньої кількості цинку в дітей можуть бути затрика в розвитку, пізнє статеве дозрівання. У дорослих такими ознаками вважають проблемну шкіру, випадіння волосся, зниження апетиту, проблеми із зором, пам\’яттю, підвищений рівень холестерину.
Зростанню дефіциту цинку сприяють шкідливі звички, надмірне вживання кави та чаю, зловживання сечогінними препаратами.

Ознаки надлишку
Необережне вживання цинку створює ризик його надлишку. Запідозрити це можна, якщо у вас почастішали головні болі, з’являються приступи нудоти, погіршилася робота травного тракту та/або печінки, стали випадати волосся і шаруватися нігті, ослаб імунітет.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x