Державній реєстрації підлягають всі друковані засоби масової інформації

Відповідно до статті 11 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (далі – Закон про пресу) друкований засіб масової інформації може видаватися після його державної реєстрації. Державній реєстрації підлягають всі друковані засоби масової інформації, що видаються на території України, незалежно від сфери розповсюдження, тиражу і способу його виготовлення.

Заяви про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації подаються засновником (співзасновниками) до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації друкованих засобів масової інформації.

Згідно пункту 1.4 глави 1 Положення про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації , затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 21.02.2006 №12/5 (далі – Положення), державна реєстрація (перереєстрація) друкованих ЗМІ залежно від сфери розповсюдження та розгляд заяв з інших питань, зазначених у пункті 2.6 Положення, здійснюється такими реєструючими органами:

1) загальнодержавної, регіональної (дві і більше областей), та/або зарубіжної сфери розповсюдження – Міністерством юстиції України;

2) місцевої сфери розповсюдження – головними територіальними управліннями юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 186 – 6 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) виготовлення, випуск або розповсюдження продукції друкованого засобу масової інформації після припинення діяльності цього друкованого засобу масової інформації, а так само ухилення від перереєстрації друкованого засобу масової інформації у передбачених законом випадках, чи від повідомлення реєструючому органу про зміну виду видання, юридичної адреси засновника (співзасновників), місцезнаходження редакції, – тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 510 гривень).

Статтею 33 Закону про пресу передбачено, що контрольні примірники періодичних і таких, що продовжуються, видань відразу після надрукування безоплатно надсилаються редакцією засновникові (співзасновникам) і реєструючому органу.

Відповідно до статті 186 – 7 КУпАП недоставляння або порушення строку доставляння обов’язкового безоплатного примірника документів – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб, фізичних осіб – підприємців від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 850 гривень).
Згідно частини 1 статті 255 КУпАП у справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в статтях 218 – 221 цього Кодексу, протоколи про правопорушення, зокрема, передбачені ст. ст.186 –6, 186 – 7 КУпАП, мають право складати уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ (Національної поліції).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x