Як зберегти здоров’я в офісі

Як зберегти здоров’я в офісі

Щодня на наш організм впливає безліч не­сприятливих факторів, які можуть підірвати імунітет і привести до різних захворювань. Робота в офісі криє в собі чимало небезпек. І якщо нервове напруження ми ліквідувати не можемо, хіба лише змінити своє ставлення до критичних ситуацій, то є й фактори, які нам під силу перетворити на менш шкідливі.

Вологе повітря
Учені-гігієністи довели, що оптимальна для самопочуття людини відносна вологість повітря становить 50–60 %. Але в офісних приміщеннях опалювальні прилади й кондиціонери безжально сушить повітря, і в результаті більшу частину року цей важливий показник не перевищує 15–20 %. Щоденне перебування в подібній атмосфері викликає погіршення самопочуття, втомлюваність, зниження імунітету. Слизові поверхні очей і дихальних шляхів пересихають і перестають захищатися від патогенних мікроорганізмів. Шкіра втрачає вологу, починає лущитися і швидше старіти.
Навіть регулярне провітрювання офісних приміщень практично не змінить ситуацію. Тому на допомогу треба залучати парові або ультразвукові зволожувачі повітря. Вони заповнюють нестачу водяної пари в повітрі офісу.

Боротьба з пилом
Мікроскопічний кліщ, який вважається потужним алергеном, харчується побутовим пилом і частенько зустрічається в офісному повітрі. Ми не помічаємо цього, але один кубічний сантиметр офісного повітря може містити до 10 тисяч частинок пилу різного походження розміром до 0,01 мкм. Частинки шкіри і тканин, кліщі, пилок, тютюновий дим, чорнильний пил від копіювальних машин і принтерів і багато іншого забруднюють атмосферу офісу. При щоденному вдиханні цей небезпечний коктейль стає не тільки причиною кашлю і чхання, а й серйозних захворювань, включаючи бронхіт, алергію і астму.
Вихід – часте вологе прибирання. Ще краще додати до цього використання пилососів із проти­алергенними фільтрами та спеціальних очищувачів повітря.

Дивись, що п\’єш!
Зазвичай джерелом питної води в офісі є кулер. Він дуже зручний, але може бути і небезпечний. Кулер повинен регулярно піддаватися санітарній обробці та дезінфекції. Але якщо апарат неправильно або рідко обслуговується, а змінні ємності для води погано промиваються, на внутрішніх стінках поселяються бактерії і мікроводорості, які виділяють у воду токсини. Так можна отримати розлад шлунка. А в тих, хто має нещастя пити її регулярно, будуть спостерігатися всі ознаки інтоксикації організму, як при харчовому отруєнні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x