Олександру Шулежко удостоїли званням «Почесний громадянин міста Черкаси»

Олександру Шулежко удостоїли званням «Почесний громадянин міста Черкаси»

Молодшій доньці легендарної українки Олександри Шулежко – Ларисі – вручили нагороду, якою посмертно удостоїли її матір. Відзнаку «Почесний громадянин міста Черкаси» 10 листопада під час засідання сесії жінці передав міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. Аби отримати її, вона приїхала зі столиці. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаської міської ради.

– Для мене велика честь бути донькою такої людини, – сказала Лариса Шулежко та подякувала всім людям, котрі щиро вболівали за цю нагороду для її мами. – Такі люди, як вона, вчать і нас, і прийдешні покоління, що треба жити в цьому світі по совісті.

Олександру Шулежко удостоїли званням «Почесний громадянин міста Черкаси» За даними ЗМІ, у роки Другої світової війни Олександра Шулежко, яку ще називають черкаським Шиндлером, створила в нашому місті притулок для сиріт та зберегла життя близько сотні дітей, серед них були й із єврейських родин. Задля порятунку їх записували як представників інших національностей – українців, греків, вірмен або татар (це залежало від особливостей їхньої зовнішності).

Відома на весь світ жінка народилася 1903 року в селі Михайлівка Драбівського району. Походила із заможної родини селян Шелудьків, закінчила гімназію, потім – педучилище. На її долю випало чимало випробувань – пережила розкуркулення батьківської сім’ї, втратила чоловіка (священика Української автокефальної церкви, якого було репресовано) та 19-річного сина-танкіста, який загинув під Ленінградом у 1942 році.

До 1968 року її підозрювали у співпраці з окупантами. Натомість вихованці Олександри Шулежко завжди згадували її тепло та як свою другу маму. Лише 1968 року їй вручили партизанський квиток, а 1985 – нагородили орденом Вітчизняної війни І ступеня.

Тільки після смерті, в 1994 році, Олександрі Шулежко присвоїли звання «Праведник народів світу». А вже в липні 1996-ого року її нагородили медаллю і дипломом «Праведника Народів Світу» Міжнародної єврейської організації жертв фашизму, її ім’я занесене на Стіну Пам’яті в Алеї Праведників народів світу.

За 23 роки донорства вона здала 150 літрів крові та була двічі удостоєна звання «Почесний донор СРСР».

На одній із сесій влітку цього року депутати проголосували за те, аби відзначили Олександру Шулежко званням «Почесний громадянин міста Черкаси» (посмертно). Тоді таке рішення підтримали 32 місцеві обранці.

У 2013-ому році на фасаді будинку №200, що по вулиці Хрещатик, встановили меморіальну дошку на честь Олександри Шулежко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x