Де у Черкасах взяти вакцину від грипу і скільки вона коштує

Де у Черкасах взяти вакцину від грипу і скільки вона коштує

«Гонконг», «Брісбен» і «Мічиган» – такі штами вірусу грипу вже невдовзі атакуватимуть українців в епідемічному сезоні 2017-2018. Лікарі наголошують: найперший та найважливіший крок для профілактики грипу – вакцинація. Щеплення рекомендують робити усім, крім немовлят до шести місяців. Про це «Нова Доба» дізналася від «Громадське. Черкаси».

Уже зробила цього сезону щеплення від грипу і черкащанка Тетяна Осіпенко. Дівчина розповідає: вирішила вакцинуватися, бо в зимовий період дуже хворіє на ГРВІ. Щеплення ж, сподівається, полегшить перебіг хвороби або ж узагалі убезпечить від небезпечного вірусу.

«Вакцину почала шукати ще на початку жовтня, перетелефонувала в багато аптек, але її ще не було у вільному продажу. В аптеці №202 мені запропонували придбати препарат «ДжіСі Флю» або записатися у список на «Ваксігрип». Я вирішила чекати «Ваксігрип», як і порадила лікар. Наприкінці жовтня мені зателефонували із аптеки і повідомили, що їм завезли вакцину», – розповідає Тетяна.

Того ж дня дівчина пішла на прийом до лікаря, де їй і дали добро на вакцинацію.
«Наступного дня забрала вакцину із аптеки. Оскільки термоконтейнера для перевезння препарату у мене не було, мені запропонували придбати спеціальну рідину (термоупаковка). У лікарні у мене перевірили, чи є дозвіл від лікаря і вже тоді зробили щеплення», – зазначає черкащанка.
Із побічних ефектів після щеплення Тетяна помітила лише невисоку температуру – 37,3. Вона трималася протягом двох днів.
Вакцина та термоупаковка обійшлися черкащанці у майже 190 гривень.
У департаменті охорони здоров’я та медичних послуг міськради зазначають: найкращий час для щеплення – до початку епідемії грипу. Якщо такої можливості немає, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Слід пам’ятати, що імунний захист починає розвиватися з 2-ого дня і досягає максимуму протягом 2-3 тижнів.

Лікарі наголошують: найважливіше провести вакцинацію у людей із груп високого ризику. Це діти молодшого віку, вагітні та особи, які страждають від певних хронічних захворювань (астма, діабет, серцево-судинні захворювання та захворювання органів дихання), а також людей похилого віку (старших 65 років).

Головним протипоказанням для протигрипозної вакцини є індивідуальна непереносимість компонентів препарату, а саме – білків курячого яйця і консервантів, що містяться в деяких препаратах. Так само не можна вводити вакцину при гострих захворюваннях і під час загострення хронічних захворювань. Якщо під час попереднього введення препарату спостерігалися будь-які ускладнення, то краще уникати щеплення.
Вакцина виготовляється з актуальних штамів вірусу грипу. Її склад щорічно оновлюється відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Вона містить інактивовані (вбиті) віруси. Тому щеплення не може викликати грип. Ймовірність розвитку побічних ефектів – дуже мала. Ризик серйозних ускладнень грипу набагато вищий.

Проти грипу сезону 2017-2018-ого є такі вакцини:
• Ваксігрип (Франція)
• ДжіСі Флю (Корея)
• Інфлувак (Нідерланди)
• Інфлуенза ваксі (Китай)

У профільному департаменті міськради наголошують: слід звертати увагу на умови зберігання препарату. Транспортування вакцини теж має здійснюватися з дотриманням «холодового ланцюга», адже при нагріванні препарат може втратити свою ефективність.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x