Про обов’язковість застосування РРО ФОП – платниками єдиного податку: актуальне нагадування, конкретні приклади

У Головному управлінні ДФС у Черкаській області вкотре нагадали, за яких умов застосовуються РРО фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку і закликали платників першої — третьої груп, що продають технічно складні побутові товари та платників другої і третьої груп, які цього року отримали понадмільйонні доходи, негайно привести свою діяльність у відповідність з законодавчими нормами і застосовувати РРО при розрахунках.
Так, за статтею 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачено, застосовувати РРО зобов’язані суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
Відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій застосовуються платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищує 1 млн. грн. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку зобов’язані самостійно здійснювати контроль за обсягом доходу та безумовно дотримуватись вимог чинного законодавства з питань застосування РРО у разі перевищення обсягу доходу за календарний рік більше 1 млн. гривень.
Як визначається обсяг доходу ФОП – платників єдиного податку другої та третьої груп для визначення необхідності застосовування РРО? – Враховується обсяг доходу за поточний звітний податковий рік. Обсяг доходу з метою застосування критерію (понад 1 млн. гривень) визначається з урахуванням всіх доходів, які відповідно ст. 292 Податкового кодексу України включаються до складу доходу платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця. Це дохід в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності (п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 Кодексу).

Приклад 1. Обсяг доходу підприємця – платника єдиного податку другої групи сягнув ще у серпні 2016 року 1 млн. гривень. У вересні-грудні 2016 року підприємець не працював взагалі, а у січні – вересні 2017 року працював по безготівці. Питає: чи маю я право з 1 жовтня 2017 року не застосовувати при розрахунках за готівку реєстратор до перевищення 1 млн. гривень? У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов\’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку. Тому якщо обсяг доходу ФОП – платника єдиного податку другої групи від здійснення підприємницької діяльності у серпні 2016 року перевищив 1000000 гривень, то такий підприємець повинен застосовувати реєстратор розрахункових операцій з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, тобто з 1 жовтня 2016 року та застосовувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Приклад 2. За підрахунками підприємця – платника єдиного податку другої групи обсяг його діяльності склав у січні – жовтні 2017 року 1,2 млн.грн., з них у готівковій формі – лише 900 тис.грн. (тобто немає перевищення 1 млн. гривень). Питає: з якого періоду переходити на застосування РРО при розрахунках за готівку? Нагадуємо, що для визначення необхідності застосовування реєстратора розрахункових операцій обсяг доходу з метою застосування критерію (понад 1 млн. гривень) визначається згідно статті 292 Податкового кодексу України. Це дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу. Тому якщо обсяг доходу ФОП – платника єдиного податку другої групи від здійснення підприємницької діяльності перевищив 1000000 гривень у жовтні 2017 року, то такий підприємець повинен застосовувати реєстратор розрахункових операцій з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, тобто з 1 січня 2018 року та застосовувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку. Якщо обсяг доходу ФОП – платника єдиного податку другої групи від здійснення підприємницької діяльності перевищив 1000000 гривень приміром у вересні 2017 року, то такий підприємець повинен застосовувати реєстратор розрахункових операцій з 1 жовтня 2017 року та у подальшому.

Приклад 3. ФОП – платник єдиного податку другої/ третьої групи перевищив у ІІІ кварталі 2016 року обсяг доходу 1000000 грн. та перейшов з наступного періоду на сплату інших податків та зборів (діяльності не було, доходи відсутні), а з 1 січня 2017 року повторно зареєструвався платником єдиного податку другої/ третьої групи. Чи має він право не застосовувати РРО? Нормами чинного законодавства не передбачено можливості платникам єдиного податку другої та третьої груп, обсяг доходу яких перевищив 1000000 гривень, проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. При цьому, якщо зазначені особи, які до переходу на сплату інших податків та зборів перевищили встановлений обсяг доходу, а потім повторно зареєструвались платниками єдиного податку, то такі особи зобов’язані застосувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом їх реєстрації незалежно від подальших змін обсягів доходу.
Звертаємо увагу платників єдиного податку першої — третьої груп, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту на зобов’язання проводити розрахунки за такі товари через зареєстровані належним чином РРО. Наголошуємо, що зазначена норма не залежить від обсягу доходу.
Нагадуємо, що починаючи з 8 травня 2017 року пільгові норми п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України взагалі не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року №231.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x