У черкаській бібліотеці вшанували пам\’ять Дмитра Вишневецького

У черкаській бібліотеці вшанували пам\’ять Дмитра Вишневецького

Цьогоріч минає 500 років від дня народження Дмитра Івановича Вишневецького – видатного українського військового діяча, політика, дипломата XVI століття. З нагоди цієї дати 14 листопада бібліотекар читального залу ЦМБ ім.Лесі Українки Лариса Гаврилюк провела для відвідувачів годину історії «Дмитро Вишневецький – великий воїн України». Про це «Нова Доба» дізналася від Департаменту освіти і гуманітарної політики ЧМР.

Дмитро (Байда) Вишневецький вважається засновником Запорозької Січі. Він став козацьким ватажком після закладення ним фортеці на острові Мала Хортиця, яку будували так, як вважав за потрібне Байда Вишневецький. Приблизно 1552 року козаки вибрали його своїм гетьманом. З нашим містом Дмитра Вишневецького пов’язує те, що він був старостою канівським і черкаським.

Названий османами «найвеличнішим ворогом Блискучої Порти», Дмитро Вишневецький заслужив на добру пам\’ять нащадків. Деякі історики ототожнюють Вишневецького з героєм популярної історичної пісні — козаком Байдою. У Черкасах одна з головних вулиць названа на честь воїна-козака.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x