Як зберегти врожай капусти до весни?

Як зберегти врожай капусти до весни?

Білокачанна і кольорова капуста, поряд із картоплею та морквою, становить основу нашого овочевого столу, але вона значно швидше втрачає корисні властивості й потребує значно уважнішого ставлення під час зберігання. Не дивно, що в багатьох господарів цей овоч зникає зі столу ще до Нового року. Щоб цього не сталося, потрібно знати, як правильно зберігати капусту в підвалі або погребі взимку.
Завдяки великій розмаїтості сортів капусти білокачанної вживати її у свіжому вигляді можливо майже цілий рік. Правда, для тривалого зберігання підійдуть аж ніяк не всі сорти.
Для зимового вживання краще віддати перевагу капусті середньостиглих, середньопізніх або пізньостиглих сортів. Крім того, надзвичайно важливо дотримуватися строків збору врожаю. До речі, не дуже давно англійські агрономи з’ясували, що найкраще зберігається капуста, зібрана в період, коли температура повітря дорівнює 0…+5° С. Пояснюється це тим, що саме при таких температурах у головках капусти сповільнюється процес дихання.

Оптимальні умови для зберігання капусти: температура від -1 до +1° C із відносною вологістю повітря 90–95 %.
Найперше, про що потрібно подбати, коли йдеться про зберігання капусти, це про те, щоб правильно зібрати врожай. Бажано вибрати теплий сонячний день. Капусту акуратно викопують лопатою. Корінці відразу зрізати не потрібно, їх варто тільки очистити від грудок землі. Зібраний урожай потрібно ще раз перебрати, очистити пошкоджені листи, залишивши 2–3 покривні. Відразу ж можна відсортувати дрібні качани, оскільки вони підуть в їжу в першу чергу. Підгнилі або погризені шкідниками качани взагалі протягом тривалого часу зберігати не варто. Відібрану для зберігання капусту треба просушити. Перед закладанням капусти в погреб на зберігання качани потрібно просушити добу–дві у приміщенні або під навісом, а далі, залежно від майбутнього способу зберігання, ви можете або зрізати корінці гострим ножем, або залишити їх так, як є.

Подбайте про те, щоб у вашому погребі чи підвалі не було гризунів. Стіни, а також полиці потрібно гарненько просушити перед закладкою врожаю на зберігання. Також не завадить обробити їх антисептиком. Можна використовувати побілку розчином негашеного вапна або обкурювання сіркою з розрахунком 30–40 грам на 1 м кв. Не забудьте прибрати сміття і старі залишки капустяного листя, в іншому випадку зберегти незіпсованими овочі нового врожаю буде набагато складніше.
Найбільш ефективний спосіб потребує досить багато вільного простору під стелею підвалу. Там закріплюють дошку або рейку. У неї вбивають цвяхи, а на них за допомогою мотузків підвішують за корінці капусту. Вішати треба так, щоб головки не торкалися одна одної і стін.
Якщо капусти не багато, можна зберігати її без верхнього зеленого листя і коренів, обгорнувши кожну головку окремо звичайним папером або харчовою плівкою. Наші прадіди з цією метою використовували глину, розведену до консистенції рідкої сметани. Ретельно змащений качан підвішували, щоб повністю висох, а потім складали в погріб.

Непогано зберігається капуста в так званих пірамідках. Для цього потрібно спорудити в погребі дерев’яний настил висотою 7–10 сантиметрів від підлоги. Між дошками настилу повинні залишатися невеликі проміжки. На цей майданчик прямокутником викладаємо найбільші й хороші качани, на них у шаховому порядку викладаємо качани поменше і так далі. У вас повинна вийти капустяна «пірамідка». При такому способі зберігання повітря добре циркулюватиме між качанами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x