ТЕТЯНА РЕМІННА: «Моя робота – це моє покликання»

ТЕТЯНА РЕМІННА: «Моя робота – це моє покликання»

Про улюблений запах поля, роботу, що надає сенс життю, а також про читання, смачні вареники та любов до дітей розповідає керівник Жашківської філії СТОВ «Агрофірма “Злагода”» Тетяна Миколаївна Ремінна у продовженні нашого циклу публікацій про Людей Праці – досвідчених і передових аграріїв області.

Тетяна Ремінна працює у галузі сільського господарства уже понад 35 років. Це її цікавило ще змалечку, адже і батьки жінки також усе життя трудилися на цій ниві й свою любов до землі, тварин і вміння лагодити з людьми передали доньці. Так із вибором професії питань не виникало. Тетяна вступила в Уманський сільськогосподарський інститут (нині – Уманський національний університет садівництва) і закінчила навчання з відзнакою за фахом «Економіка та фінанси».

Не можу жити без села…
– Після закінчення навчання мені пропонували вступити до аспірантури, займатися наукою, проте поклик до землі, жага до практичної роботи це пересилили, і я повернулася додому, у рідне село Сорокотяга, – розповідає жінка. – Із 1982 року почала свій шлях, пропрацювавши 4 роки головним бухгалтером у колгоспі «40-річчя Жовтня» Жашківського району. Далі була головним бухгалтером управління сільського господарства Жашківського районного управління сільського господарства. Потім мене обрали головою колгоспу в моєму селі, а ще пізніше працювала директором Жашківського хлібзаводу. Однак не змогла без села – повернулася і в 2009 році почала працювати керівником Жашківської філії СТОВ «Агрофірма “Злагода”», де вдалося найбільше себе реалізувати. Тут про спеціаліста дбають не лише з професійної точки зору, але й підтримують у житті.
СТОВ «Агрофірма “Злагода”» – передове і одне з найбільших сільськогосподарських підприємств на Черкащині. Господарські філії підприємства знаходяться у різних куточках області, серед них і Жашківщина. Ця філія провадить свою роботу на ниві рослинництва й тваринництва в Жашкові та в підрозділах, що розташовані у селах Житники, Зелений Ріг, Пугачівка, Скибин, Сорокотяга і Тетерівка. Свої паї підприємству довірили 4 270 пайовиків. У Жашкові середній пай – 2,4 га. За його оренду СТОВ «Агрофірма “Злагода”» платить завжди вчасно, а сама оплата – одна з найвищих у Жашківському районі. За паї виплачують і грошима, і зерном – це на вибір орендодавців. За оренду одного паю «Агрофірма “Злагода”» платить у середньому 9 тисяч 150 гривень і 1 200 – за оранку й солому. Якщо ж селяни хочуть взяти оплату натурою, то «Злагода» видає: ячмінь, пшеницю – по 700 кілограмів, кукурудзу –1 тонну, соняшник і цукор – по сто кілограмів.
Відтак в обробітку у СТОВ «Агрофірма “Злагода”» на Жашківщині має 9 тис. 250 га землі, на якій вирощують озиму пшеницю, яру пшеницю, ячмінь, цукровий буряк, соняшник, кукурудзу, сою, а також кормові культури для потреб тваринництва. Так у Сорокотязькій філії підприємства поголів’я худоби налічує 421 голову, з них 214 голів – корови. Там працюють нині на перспективу збільшення. Поголів’я постійно оновлюють високопродуктивними первістками, у планах досягти 500 голів високодійного стада. Відтак, продукція – лише найвищої якості, яку доставляють у Білу Церкву на завод «Біла лінія».
Також у структурі фірми є Жашківський автопарк, який налічує 28 КамАЗів. Усього під керівництвом Тетяни Ремінної перебуває 350 працівників. Це – з урахуванням сезонних працівників. Проте всі отримують гідну заробітну плату – в середньому це 7 290 гривень.

Секрети лідерства
– Із приходом «Злагоди» прийшли і нові технології, і бачення майбутнього у сільському господарстві, – каже Тетяна Миколаївна. – Водночас «Агрофірма “Злагода”» розуміє потреби галузі, прагне до розвитку підприємств і сільських населених пунктів, де ми господарюємо. Адже до приходу «Злагоди» не було навіть соціальних угод, які нині дають нам можливість допомагати громаді, – каже Тетяна Ремінна. – Так стараннями агрофірми вдалося допомогти Будинку культури у Сорокотязі: замінили вікна, провели внутрішні ремонтні роботи, встановили систему опалення. Водночас допомагали будматеріалами для ремонту школи у селі Скибин та ДНЗ, придбали вікна та двері для церкви в селі Сорокотяга, надали допомогу на обладнання даху на церкві у Скибині, займаємося грейдеруванням доріг, розчисткою їх від снігу, а також вивозимо сміття з місць громадського користування, допомагаємо в організації дозвілля в усіх населених пунктах, утримуємо в кожному селі комунального працівника.
Важка робота, особливо на полях, вимагає справної і сучасної техніки. Так підприємство завжди працює на її поновлення і осучаснення. Жашківська ж філія має нещодавно придбані два зернові комбайни «John Deere», трактор «John Deere» 8310, викокопродуктивний плуг, зерновий навантажувач-маніпулятор, техніку для заготівлі кормів, а також оприскувачі для агрохімічного догляду за вирощуванням культур та розкидачі мінеральних добрив, три автомобілі «DAF». Уся техніка – багатофункціональна, комфортна і працює справно. А отже, на агрофірмі все вчасно орють, сіють, збирають хороші врожаї. І хоч цьогоріч на врожайність вплинули погоді умови, але врожай зібрали не найгірший: там, де були дощі, показники по ранніх зернових вищі –
50 ц/га, а там, де їх не було, то й результат інший – 40 ц/га. Кукурудза – 75 ц/га, цукровий буряк – 450 ц/га. Наразі йде підготовка ґрунту під майбутній урожай.
Водночас осучаснюють технічне обладнання і в підрозділах. Так на фермі у Сорокотязі провели масштабну реконструкцію приміщень і технологічного процесу – зробили ремонт у корівниках, встановили нові молокопроводи, холодильне обладнання, облаштували душові, вбиральні тощо. Тепер ферма не поступається європейським. Облаштовують також і тракторні бригади, зробили капітальний ремонт піднавісів для зберігання зерна на току в Скибині, поточний ремонт току в Пугачівці, капітальний ремонт зерноскладу в Житниках, триває масштабна реконструкція головного офісу фірми у Жашкові, будують гуртожитки для працівників.

Люди – найвища цінність
– Йде потужний розвиток, якому ми дуже раді, – зауважує Тетяна Миколаївна. – За таких умов і колектив працює справно. Він сформований із ерудованих, грамотних фахівців, агрономів, керівників підрозділів у селах. Усі мають вищу агрономічну освіту, постійно підвищують свій кваліфікаційний рівень, відвідують різні тренінги, навчання, семінари, а також відслідковують сучасні тенденції. Наші працівники можуть аналізувати, ухвалювати важливі рішення, запроваджують новинки. Інженерна служба в нас також одна з кращих.
А після закінчення сільськогосподарських робіт, зазначає Тетяна Ремінна, планують на зиму влаштувати навчання і для водіїв та механізаторів, аби покращувати і їхні знання, розвивати професійний рівень.
Працівників підприємства Тетяна Миколаївна називає найбільшою цінністю. Це трактористи, водії, доярки, працівники на обслуговуванні ферми, підсобні працівники. Велика робота водночас лежить на плечах керівників та спеціалістів виробничих підрозділів в організації праці, обліку виконаних робіт та забезпеченні збереження виробленої продукції. Усі люблять свою роботу. Жінка нині згадує, що ще з дитинства зробила свідомий вибір працювати у сільському господарстві й розвивати його силою спільної праці з тими, хто так само розділяє любов до землі та її багатств.
– Моя робота – це моє покликання. Я люблю, як пахне поле, вдихаючи його аромат на повні легені. Люблю проводити час у корівнику, – зізнається Тетяна Миколаївна. – Особливо мені подобається працювати з людьми, хоч і на сьогодні це не так просто, потрібно знайти підхід до кожного. Однак мені це вдається, адже я повністю віддаюся роботі.

Найприємніші моменти у житті
Робота, наголошує Тетяна Ремінна надає сенс життю, а наповнює його і дарує радість, звісно, родина. Тетяна Миколаївна – щаслива мати трьох дітей: двох синів і донечки. Водночас жінка уже може похизуватися статусом бабусі: її тішать уже троє внуків.
– Діти всі вже дорослі, живуть у містах, і їхня діяльність не пов’язана із сільським господарством. Також маю ще живу маму, і це так чудово, що вона при здоров’ї, може прийти до нас у гості своїми ногами. Ми дуже дружні. Хоч і не так часто, як хотілося, проте любимо збиратися усі за одним столом. Родині подобається ласувати моїми варениками, а мені приємно для них готувати, – розповідає Тетяна Миколаївна. – Шкода тільки, що так зібратися нам удається дуже рідко – декілька разів на рік, адже всі у справах, у роботі. Проте це – насправді найприємніші моменти. І що старшою я стаю, то більше це ціную. Особливо, коли бігають дітки, шумлять, граються. Тоді все оживає.
Має жінка і своє захоплення. Ні, це не вишивка чи шиття, а читання. Особливо полюбляє поезію, може й сама годинами декламувати вірші чи переповідати прозові твори. При собі завжди має книжку, раптом випаде нагода почитати і поринути у літературний світ. Захоплюється як класичними творами, так і сучасними авторами. Особливо подобається патріотичний напрям та ліричний жанр. Водночас, цікавиться професійною літературою, психологією, розвитком людських відносин та успішними історіями відомих людей. Каже, що, перебуваючи на керівній посаді, такі знання стають у нагоді при спілкуванні з людьми.
Найбільше Тетяна Миколаївна мріє про те, аби її діти та внуки були щасливі.
– А здійснення цієї мрії можливо лише за декількох умов: і щоб держава наша розвивалася й була успішною, бо це впливає на нашу роботу і наш побут, на те, як ми можемо себе забезпечити. І щоб вони мали змогу реалізувати себе як особистості й професіонали своєї справи, як це вдалося мені. Нині це вдається за допомогою надійного тилу, який забезпечує мій чоловік. Він уже пенсіонер, займається домашнім господарством, а найголовніше – підтримує мене. Не знаю, чи змогла б без нього мати таку роботу, адже робочий день фактично розпочинається о 5-30 ранку і триває до пізнього вечора. Однак я – цілком щаслива людина, що маю таке насичене життя.

Анна Сакун, фото Олександра Рибалки

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x