Магній – для здоров’я нервової та серцево-судинної систем

Магній – для здоров’я нервової та серцево-судинної систем

Магній – необхідний мікроелемент для нормального функціонування людського тіла. Він бере участь у життєво важливих процесах, регулює роботу багатьох внутрішніх органів і безпосередньо впливає на самопочуття людини. Чим так корисний цей мінерал і навіщо він потрібен нашому організму?

Учені називають такі корисні властивості магнію:
• покращує обмін речовин, перешкоджає виникненню діабету;
• нормалізує роботу центральної нервової системи, підвищує стійкість до стресів, допомагає позбутися нервозності й дратівливості;
• регулює формування кісткових клітин;
• уповільнює процеси старіння в організмі;
• бере участь у процесах травлення, підвищує перистальтику кишечнику, стимулює синтез харчових ферментів;
• сприяє усуненню холестерину з судин;
• допомагає засвоювати кальцій і калій, при цьому не допускаючи утворення солей кальцію, що запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі та нирках;
• підвищує імунітет, активізуючи вироблення захисних антитіл;
• у жіночому організмі бере участь у гормональних процесах і вирівнює рівень естрогенів, дозволяє знизити прояви ПМС і клімаксу;
• має вирішальне значення для роботи серцево-судинної системи;
• бере участь у процесах згортання крові;
• під час вагітності знижує ризик розвитку патологій нервової та кісткової системи у плода.

Нестача цього мікроелемента загрожує серйозними порушеннями в організмі. Найперше, вони можуть торкнутися нервової системи. Депресія у дорослих або синдром дефіциту уваги у дітей нерідко бувають викликані саме гострим дефіцитом магнію.

На другому місці стоять хвороби серцево-судинної системи, до яких особливо схильні люди середнього та похилого віку. Доведено, що нестача магнію істотно підвищує ризик розвитку аритмії, гіпертонії, інфаркту, атеросклерозу. Крім того, сильний дефіцит магнію в організмі провокує проблеми з кістковою тканиною і сприяє виникненню остеопорозу. Під загрозою опиняються й обмінні процеси: діабет 2 типу – одне з найбільш часто зустрічаються наслідків нестачі магнію в організмі людини. Для вагітних жінок брак мінералу небезпечний можливими відхиленнями в розвитку малюка.

Існує цілий список ознак, за якими можна своєчасно помітити дефіцит мікроелемента. Насамперед це затяжна депресія, тривожність. Слід неодмінно насторожитися, якщо такий стан супроводжується частими головними болями, безсонням, погіршенням пам’яті та уваги, м’язовими судомами. До непрямих симптомів нестачі магнію в організмі належать також проблеми з яснами, зубами і суглобами, погіршення травлення, біль у м’язах.

Помітивши в себе один або кілька симптомів дефіциту мінералу, не поспішайте купувати мінеральні харчові добавки самостійно. Може виявитися, що ці ознаки пов’язані зовсім не з браком мікроелемента, і в такому випадку можна спровокувати надлишок магнію в організмі, а це так само небажано, як і дефіцит. Обов’язково відвідайте лікаря і за необхідності здайте аналізи, які дозволять із точністю визначить рівень мікроелементів у крові.

На перший погляд, найпростіший спосіб поповнити запаси мінералу – піти в аптеку за одним із численних препаратів магнію. Але не варто забувати про те, що пити такі добавки можна тільки після призначення лікаря. Фахівець не тільки підбере відповідний препарат, але й підкаже, яка добова норма споживання магнію в тому чи іншому випадку.

Є ще один хороший спосіб підвищити рівень Mg в організмі – ввести в свій раціон достатню кількість їжі з підвищеним умістом цієї речовини. Найбільше магнію є в таких продуктах: горіхи (арахіс, фундук, волоські, кешью, мигдаль, кедрові), насіння соняшнику і гарбуза, злаки (пшоно, гречка, вівсянка, рис, ячна крупа), пшеничні висівки, бобові (квасоля, горох), морська капуста, какао-порошок, свіжа зелень (кріп, базилік, петрушка, щавель, салат) сухофрукти (курага, чорнослив), кавуни.

Щоб магній добре засвоювався організмом, потрібно виключити зі свого раціону шкідливі речовини, які перешкоджають процесу засвоєння мікроелемента. Насамперед, йдеться про алкоголь. Деякі ліки також можуть заважати засвоєнню магнію, про що зазвичай вказують в інструкції до препарату.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Христина

Спосіб і ритм життя, у якому ми живемо, часто призводить до втрати магнію, тому його дефіцит слід періодично поповнювати. Мені в цьому плані Біолектра магнезіум подобається. Хороший препарт магнію, який і нерви заспокоює i покращує сон.

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x