Активна молодь Чигиринщини навчилася створювати цікаві проекти для міста

Активна молодь Чигиринщини навчилася створювати цікаві проекти для міста

Протягом осені, з вересня по листопад, у Чигирині вчили молодь бути активною. Все – в межах «Школи активної молоді». Це – проект неформальної громадянської освіти для молодого покоління Чигирина. Навчання у «Школі активної молоді» включало в себе курс тренінгових занять та майстер-класів від досвідчених тренерів та громадських діячів з міста Черкаси, які навчали молодь втілювати свої мрії в дії, шукати однодумців та матеріальну підтримку своїх проектів. Програма «Школи» передбачала написання учасниками мікро-грантів, спрямованих на покращення міського середовища та посилення участі молоді у розвитку міста, конкурсний відбір найкращих ініціатив, їх фінансування та виконання.

За результатами навчання три кращі проекти підтримали та реалізували протягом жовтня–листопада, інформують організатори – Чигиринська районна благодійна організація «Фонд розвитку Чигиринщини» в межах проекту «Київського діалогу» «Громадяни та розвиток міста» у партнерстві з невеликими містами Черкаської області за підтримки Міністерства Закордонних Справ Німеччини. Про свої досягнення й здобутки організатори й навчена активна молодь розповіли на прес-конференції у прес-центрі «Нової Доби».

Всього у проекті «Школа активної молоді». взяли участь близько 200 осіб (молодь, діти, батьки, громадські діячі, приватні підприємці, представники навчальних закладів та ЗМІ).

– На початку літа нам у Чигирині представниця «Київського діалогу» Тетяна Кавальчук презентувала програму «Громадяни і розвиток міста» – це грантові проекти за участю молодого покоління для розвитку міст. Так, почувши про проект, проаналізувавши потреби Чигирина, я для початку вирішила створити таку школу активності, в якій би спочатку навчили молодь, як правильно потрібно втілювати свої проекти і через них розвивати своє місто, де знайти партнерів, як шукати гроші і писати гранти, – говорить Діна Глазунова, директор проекту «Школа активної молоді» та директор БО «Фонд розвитку Чигиринщини». – Так я написала грант і з майже 200 заявок обрали і цю школу й підтримали її.

«Громадяни та розвиток міста» – це українсько-німецький проект, який існує вже 13 років, і нині займається в Україні тим, що підтримує участь молодих людей у розвитку своїх селищ, міст та містечок у їх розвитку. Працює цей проект у 8-ми регіонах України у понад 40 невеликих містах.

– Чигирин, Сміла і Канів – це три міста, які ми обрали для роботи у найближчі два роки в межах проекту «Громадяни та розвиток міста», – розповідає Тетяна Кавальчук, координатор проекту «Київський Діалог». – Ми привозимо експертів, організовуємо навчання у затребуваних темах, робимо обміни між містами. Крім того, ми проводимо щорічний конкурс міні-грантів і збираємо ідеї людей, що можна зробити власними руками для своїх міст. Так переміг проект і «Школа активної молоді» – це грандіозна ініціатива, що дасть великий поштовх до розвитку молодіжної активності.

«Школа активної молоді» передбачала набір групи із 25-30 осіб, віком від 18-ти до 25-ти років, які пройдуть два дводенні тренінги на яких громадські активісти з Черкас вчитимуть їх формам активності.

– Команда зібралася трохи менша, ніж 25 осіб, проте це нам не завадило навчатися і розвивати активність. Свої ідеї ми генерували у великий Банк Ідей. Таких ми напродукували аж 97, які розділили на різні категорії й почали роботу над ними, – каже Діна Глазунова. – Надалі ми планували конкурс грантів, які вже напишуть самі учасники «Школи». До фінішу дійшли 6 проектів, а виграли 3, які ми підтримали і допомогли реалізувати, до трьох тисяч кожний.

Серед реалізованих проектів «Школи активної молоді» «Дитячий музейний простір» – проект учениці Чигиринського НВК № 2 Анастасії Діденко, спільно з НІКЗ «Чигирин» та БДТЮТ, який покликаний зробити вивчення історії краю цікавим та захоплюючим.

Ще одна молодіжна ініціатива, що отримала підтримку, – молодіжне «Pop Up Cafe» (учні Чигиринського НВК № 3), в якому цікаво і корисно проводить час чигиринська молодь і не лише.

Останнім реалізували проект представників Чигиринського економіко-правового коледжу, що зібрав думки та ідеї молодого покоління Чигирина (анкетування, висячі питання у навчальних закладах) для того щоб визначити найактуальніші проблеми та спільно знайти їх рішення на сесії «Світового кафе».

Надалі у «Школі активної молоді» планують реалізувати різні молодіжні проекти та ініціативи, напрацьовані за час її проведення (Банк ідей), а в подальшому – створення Молодіжного простору (центр, хаб).

Активна молодь Чигиринщини навчилася створювати цікаві проекти для міста
Активна молодь Чигиринщини навчилася створювати цікаві проекти для міста
Активна молодь Чигиринщини навчилася створювати цікаві проекти для міста
Активна молодь Чигиринщини навчилася створювати цікаві проекти для міста
Активна молодь Чигиринщини навчилася створювати цікаві проекти для міста

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x