Олег Стадник: «На часі − реформа первинної ланки медичної системи»

Олег Стадник: «На часі − реформа первинної ланки медичної системи»

Які зміни очікують черкаські заклади охорони здоров’я в рамках презентованої Урядом медичної реформи і, відповідно, як це відобразиться на якості і рівні надання послуг для населення, під час прес-конференції розповів директор департаменту охорони здоров’я і медичних послуг Черкаської міської ради Олег Стадник.

За його словами, на часі – реформа первинної ланки медичної системи, яка стартує вже з січня 2018 року. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Саме з цього часу, як того вимагає урядова реформа, усі лікарняні установи мають перейти у комунальні некомерційні підприємства у сфері первинної медичної допомоги. А з 1 квітня 2018 року розпочнеться приписна кампанія з укладення громадянами декларацій про вибір сімейного лікаря.

У подальшому − перехід усіх рівнів медичних послуг на нові правила.

Очікується, що з 2020 року − всі медичні послуги фінансуватимуться за програмою медичних гарантій. Донині тимчасово зберігатиметься фінансування у рамках медичних субвенцій.

Олег Михайлович акцентував, що в Черкасах вже зроблено чимало у цьому напрямку, що істотно полегшує запровадження зазначених реформ. Зокрема, усі лікарні і поліклініки міста вже отримали статус комунальних некомерційних підприємств, забезпечена їх повна комп’ютеризація, придбано програмний продукт, який є власністю міста і гарантує захист та збереження конфіденційної інформації про пацієнтів, створено цифровий підпис тощо.

– Це – тривала клопітка робота, яка вже давно розпочата і успішно продовжується у медичних закладах Черкас, – зауважив Олег Михайлович. – А саме: їх автономізація, виконання стандарту технічного оснащення, комп’ютеризація та встановлення програмного забезпечення для роботи з eHealth (програми, яка об’єднує реєстри медичних закладів, лікарів та пацієнтів), навчання працівників роботі в ній тощо. Наступним кроком стане укладання декларацій про вибір лікаря первинної медичної допомоги і втілення подальших етапів анонсованої Урядом реформи.

Олег Стадник переконує, що з її впровадженням, громадяни матимуть можливість самостійно обирати фахового, на їх погляд, лікаря. Зважаючи ж на те, що в подальшому зарплата лікаря напряму залежатиме від кількості його пацієнтів, – зростатиме конкуренція і, відповідно, якість надання медичних послуг. А це, безперечно, є позитивним фактором для населення.

Головний медик Черкас наголошує, що реформа галузі охорони здоров’я – це вимога часу. І в сімейних лікарів є колосальне майбутнє і можливості:

– Це – час професійних, талановитих і, Богом позначених фахівців, які, зважаючи на свої знання і практичні навики, отримають можливість для повної реалізації. Для прикладу, у Черкасах нині працюють 134 сімейні лікарі та 52 дільничних педіатри і серед них пацієнти самостійно обиратимуть, хто їм до вподоби за професійними чи людськими рисами. Такий підхід зводитиме нанівець усі скарги та невдоволення, оскільки громадяни матимуть можливість відмовитись і обрати іншого фахівця, в разі потреби, – зазначив Олег Михайлович.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x