Готуємо господу до зими

Готуємо господу до зими

Ось і підійшов до завершення теплий період року. Хоча нинішня осінь довго прощалася, але й вона вже відходить. Холодними вже стають не лише ночі, а й дні, а ранок зустрічає першими приморозками. Саме час добре подумати, чи все в господарстві готове до справжніх зимових морозів і снігу.

У першу чергу варто потурбуватися про сад і город. Уважно огляньте свої насадження. Можливо, десь забули підбілити деревце чи накрити мульчею озиму культуру. Зараз маєте останній шанс зробити це, оскільки потім рятувати змерзлу рослину буде значно важче якщо й узагалі можливо. Якщо ще є потреба в земляних роботах, варто пришвидшити їх, щоб устигнути до того часу, як мороз остаточно скує ґрунт. Після завершення всіх робіт із землею варто потурбуватися і про інвентар. Всі інструменти і техніку – лопати і вила, граблі та секатори, газонокосарки, пили і так далі – необхідно ретельно очистити, насухо витерти і, змастивши металеві частини машинним маслом, прибрати у приміщення, які не промерзнуть взимку.

Тепер варто зайнятися будинком. У першу чергу ретельно обстежте дах: чи весь покрівельний матеріал на місці, чи немає в даху дірок, чи не видно цвілі і тому подібних проблем. Усуньте всі виявлені недоліки, щоб дах не протікав під час відлиг або танення снігу навесні. Подивіться, чи немає на горищі осиних гнізд або гнізд шершнів. Якщо виявили – не відкладаючи, позбудьтеся від них. Не ризикуйте виганяти комах голіруч. Хоча нині вони й дуже повільні, але не менш отруйні, ніж улітку. Краще просто обробити їх інсектицидом.

Всі водостоки очистіть від опалого листя і дрібних гілочок. Прикрийте їх тонкими листами жерсті або зовсім зніміть – якщо це можливо, звичайно. Завдяки таким діям водостоки не будуть пошкоджені льодом і товстим шаром снігу. Прискіпливо огляньте наявні козирки і навіси, які зазвичай розташовуються безпосередньо над вхідними дверима. Подумайте: чи здатний ваш козирок витримати очікуваний шар снігу? Якщо не впевнені – просто знімайте його.
Уважно огляньте вікна. Деякі металопластикові конструкції мають два режими роботи: «зима» і «літо». Зрозуміло, що їх варто перевести на «зиму». Для цього потрібно знайти на ребрі відкритого вікна цапфи (невеличкі ексцентрики, які зазвичай «виглядають» із корпуса і якими вікно «чіпляється» за раму) і повернути їх на 90 °. Зверніть увагу на те, що цапфи можуть бути не лише збоку, а й знизу і зверху вікна. Їх потрібно не «закрутити», а саме повернути, оскільки вони не мають крайніх точок. Увага! Навесні не забудьте повернути все назад, оскільки в «зимньому» положенні дуже швидко зношується ущільнювач. Переконатися в тому, що ви все зробили правильно, дуже просто. Із переведеного на «зиму» вікна не тягнутиме, оскільки воно щільніше притиснеться до рами. Якщо у вас вікна дерев’яні, їх також варто оглянути і в разі потреби зашпаклювати чи заклеїти щілини, підфарбувати.

Якщо десь прокладено зовнішній водопровід, його також потрібно відключити, воду з усіх розташованих на вулиці резервуарів і кранів – злити. Всі кульові крани потрібно залишити трошки відкритими – приблизно на 45 °. Робиться це для того, щоб мороз не розколов їх. До речі, простежте, щоб вся вода була злита також із системи поливу на вулиці, оскільки мороз її просто розірве.

Після ретельного огляду будинку і літньої кухні, не завадить заглянути у льох, підвал та погріб. Переконайтесь, що вентиляція тут дійсно працює, гризуни не попроточували ходів, а мокриці та слизні не влаштували собі житла серед ваших запасів. Від паразитів врятує мідний купорос (600 гр на 6 л води) або вапно (2 кг на 6 літрів води). Якщо десь виявили цвіль, протріть її 40-відсотковим розчином формаліну. Із гризунами боремось стандартними отрутами та пастками. Нори забиваємо сумішшю цементу з потовченим склом.

Не забудьте змастити або, якщо необхідно, замінити замки на дверях надвірних споруд. Змастити замки можна звичайним солідолом, а щоб у них не потрапила вода, якщо замки на вулиці, просто накрийте їх обрізаною пластиковою пляшкою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x