Повернення відсотків за достроковий вихід на пенсію жінок

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VIII (далі – Закон № 2148) проведено осучаснення розмірів пенсій, призначених у минулі роки з урахуванням показника середньої заробітної плати за 2014, 2015, 2016 роки (3764,40 грн) та із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу у розмірі 1%.

До 1 січня 2015 року пунктом 7-2 Прикінцевих положень Закону №1058 право дострокового виходу на пенсію віком мали жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менш як 30 років та за умови звільнення з роботи. У такому розмірі розмір їхньої пенсії, відповідно до ст. 27, з урахуванням ст.28 цього Закону, зменшується на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

Тобто, зменшення розміру пенсії застосовується впродовж усього періоду одержання пенсії, крім випадків, коли жінка відмовилася від одержання дострокової пенсії та продовжувала працювати.

У розділі XV «Прикінцеві положення»Закону №2148 змінено норму і передбачено, що «Зменшення розміру пенсії за віком застосовується до досягнення віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону, та протягом періоду, який дорівнює кількості повних та неповних місяців дострокового виходу на пенсію після досягнення жінкою віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону. Після завершення цього періоду розмір пенсії переглядається без застосування зниження пенсії з дня, наступного за днем завершення цього періоду».

Про це інформують у департаменті соціальної політики.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x