Софіївський конфлікт між двома сільськими головами триває

Софіївський конфлікт між двома сільськими головами триває

З місяць тому «Нова Доба» розповідала про досить дивну і незрозумілу ситуацію, що склалася в селі Софіївка Золотоніського району. Суть її полягає в протистоянні колишнього і нинішнього голів сільської ради, в яке втягнуте все село. Кожен із господарів готовий до останнього боротися за свою позицію, яку вважає єдино правильною. Кожен впевнений, що конфлікт може завершитися лише тоді, коли опонент опиниться як мінімум у в’язниці. В кожного є незаперечні аргументи і купа доказів його власної правоти. Обоє неодноразово зверталися до правоохоронних органів різного рівня в намаганні довести свою правоту. І обоє досягли практично однакового успіху у цій справі. Тобто не отримали нічого, крім перевірки, в результаті якої «складу злочину не виявлено». Разом з тим, протистояння шкодить не лише самим опонентам, а й усьому населеному пункту. Нещодавно власний кореспондент «Нової Доби» мав змогу на власні очі переконатися в цьому.

Новий візит до Софіївки для «новодобівців» розпочався із телефонного дзвінка: «Приїжджайте, у нас сьогодні сесія! Семенюта розпочав повномасштабну рейдерську атаку на майно Капленка»

Будинок культури, який у Софіївці одночасно виконує і роль сільської ради, зустрів журналістів холодними батареями опалення і настороженими поглядами депутатів. Сільський голова зазначив, що дозвіл на перебування преси варто було б винести на голосування, але потім, очевидно, згадав законодавство і вирішив, що в сесії є й інші, більш важливі справи. Перелік останніх міг би пройти повз увагу людини, що не знайома з трагедією села, якби не одне, «але», яке дуже вдало вдалося сформувати одній з депутатів сільради: «У нас уся сесія знову побудована на Капленку! І так уже два роки!»

Софіївський конфлікт між двома сільськими головами триває

Достатньо було лише поглянути на порядок денний (з яким більшість депутатів ознайомилась чомусь лише під час сесії), щоб зрозуміти, що жінка мала рацію. Серед питань, які обговорювались під час 21-шої сесії Софіївської сільської ради більше половини так чи інакше були присвячені колишньому сільському голові Олександру Капленку. Наприклад, просте питання, на зразок «Виділення коштів на вивезення побутових відходів та приведення в належний стан підвального приміщення Софіївського будинку культури» набуває зовсім іншого змісту, якщо знати, що підвальне приміщення, про яке йдеться, вже протягом багатьох років використовується колишнім головою для потреб його підприємства. Кілька років тому Капленко за власні кошти очистив його від бруду і переобладнав під склад. Тим «хто в темі», зрозуміло, що під «побутовими відходами» тут маються на увазі переважно продукти, які використовує у своїй діяльності кафе «Таверна», що належить Капленку. До речі, сама «Таверна» теж потрапила до порядку денного. Нинішньому сільському голові вдалося знайти неточність у оформленні технічного паспорту будівлі, зокрема помилку в адресі, за якою зареєстроване підприємство. На цій підставі сесія мала голосувати за «Звернення до суду з метою визнання недійсним договору купівлі-продажу житлового приміщення, в якому розташовується кафе «Таверна». Під «удар» потрапив і МАФ, котрий продає різноманітну «швидку» їжу для водіїв і є по-суті частиною кафе. Семенюта наполегливо переконував депутатів проголосувати за «виділення коштів на демонтаж будівлі». До порядку денного потрапив і сам Капленко. Зокрема обранці сільської громади мали проголосувати за звернення до суду з метою повернення безпідставно виплачених Капленку коштів в розмірі понад 30 тисяч гривень. Ідеться про матеріальну допомогу, отриману за кілька років головування. Особливу увагу і понад півгодини обговорення зайняло питання ліквідації вбиральні, яку побудував син Капленка, і визначення того, кому належить земля, на якій встановлено це приміщення.

Софіївський конфлікт між двома сільськими головами триває

Під час засідання думки депутатів постійно розділялися, люди нервували і закликали чинного голову припинити використовувати їх як інструмент для власної помсти, на що у відповідь чулося: «Я нікому не мщуся, лише виконую свою роботу на благо села і громади, відповідно до чинного законодавства». Свою частку в загальний рівень накалу пристрастей додавав і присутній на сесії сам Олександр Капленко, котрий постійно звертався до депутатів, давав уточнення по багатьох питаннях, нагадував, скільки він працював заради благоустрою Софіївки, на зразок: «Якщо ви вважаєте, що за все, що я зробив, з мене тепер треба стягнути гроші, можете голосувати «Так». Важко навіть передати, наскільки важкою була атмосфера на сесії, і наскільки замучений вигляд мали люди після тригодинної ролі заручників у чужій сварці. Інколи виникало враження, що лише завдяки присутності і постійному втручанню в «роботу» органу місцевої влади представників влади районної вдавалося залагодити гостроту поставлених питань.

Сесія завершилася. Але конфлікт між софіївськими сільськими головами триває й далі. І далі понад 600 жителів Софіївки залишаються заручниками боротьби між двома «гетьманами», котрі, об’єднавшись, могли б зробити своє село з 3-мільйонним бюджетом найкращим в районі, а то й в області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x