Як повідомити про своє право на одержання податкової соціальної пільги?

«Батьки двох дітей мають право на пільги з ПДФО. Як правильно повідомити про це роботодавця, яка форма заяви та чи потрібно зазначати, хто з подружжя буде користуватися правом на підвищений граничний розмір доходу кратно кількості дітей?»
У зв’язку із значною кількістю таких та подібних запитань щодо застосування пільг головне управління ДФС у Черкаській області наводить відповідь на це та ще п’ять актуальних питань з Бази знань у «ЗІР», категорія 103.08.02. Адреса розміщення ресурсу: http://zir.sfs.gov.ua

1. Заява – довільної форми, але з інформацією про те, чи користується інший член подружжя правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей
Питання: Яка передбачена форма заяви (довідки) підтвердження, що чоловік (дружина) не користується правом на підвищений граничний розмір доходу кратно кількості дітей, що дає право на ПСП?
Відповідь: Відповідно до п. 169.2 ст. 169 розділу IV Податкового кодексу України податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати). При цьому, платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги. Також, якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги, передбаченої пп. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 Кодексу (у 2017 році 800 грн.), то згідно із пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Кодексу граничний розмір доходу одному з батьків визначається як добуток суми, визначеної в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ПКУ, та відповідної кількості дітей (у 2017 році одному з батьків – 2240 грн., іншому 2240 грн. Х кількість дітей). Проте, Податковим кодексом України не передбачено встановлення якоїсь єдиної форми для цього. Водночас, п. 2 постанови Кабінету Міністрів України 29 грудня 2010 року №1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування соціальної пільги» визначено, що платник податку подає заяву за встановленою ДПС України формою. При цьому із вступом в дію Податкового кодексу втратив чинність відповідний наказ ДПА України від 30 вересня 2003 року № 461 «Щодо затвердження форм заяв і повідомлення з питань отримання (застосування) податкової соціальної пільги, а також порядку інформування платників податку», тому застосовувати встановлену цим наказом заяву не є можливим, оскільки її реквізити не відповідають нормам Кодексу. Однак, до встановлення нової форми заяви, платник податку може подавати заяву у довільній формі. При цьому за зразок при оформленні такої заяви може братися форма заяви, що була встановлена зазначеним вище наказом № 461. Оскільки скористатися підвищеним кратно кількості дітей доходом при реалізації права на податкову соціальну пільгу, може тільки один з батьків – платників податку, то у заяві також потрібно зазначити, що чоловік (дружина) такого платника податку при одержанні податкової соціальної пільги за місцем роботи не користується правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей. Отже, відомості про те, що чоловік (дружина) такого платника податку при одержанні податкової соціальної пільги за місцем роботи не користується правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей відображаються у заяві, яка надається платником податку роботодавцю на застосування податкової соціальної пільги.

2. Дата заяви не впливає на застосування ПСП в даному місяці
Питання: Як застосовувати ПСП до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати – з дня написання заяви, пропорційно з відпрацьованим дням, чи до місячного доходу того місяця, в якому подано заяву працівником?
Відповідь: Податкова соціальна пільга застосовується до місячного доходу, незалежно від дня подання в даному місяці заяви працівником.

3. ФОП, який отримує зарплату, має право на застосування ПСП
Питання: Чи застосовується ПСП до заробітної плати особи, яка зареєстрована ФОП?
Відповідь: Згідно з п.п.169.2.1 п.169.1 ст.169 Податкового кодексу України встановлено, що податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати (п.п.14.1.48 п.14.1 ст.14 ПКУ) тільки за одним місцем його нарахування (виплати). Підпунктом 169.2.3 пункту 169.2 статті 169 Кодексу наведено кінцевий перелік доходів фізичних осіб, до яких податкова соціальна пільга не може бути застосована. Так, до цього переліку відносяться:
– доходи, інші ніж заробітна плата;
– заробітна плата, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету
– доход самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

4. ПСП застосовується до виплат за лікарняними листами
Питання: Чи застосовується ПСП до суми допомоги, яка виплачується за лікарняними листами?
Відповідь: Враховуючи те, що сума виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) розглядається як заробітна плата платника податку, то у разі її не перевищення граничного розміру загального місячного оподаткованого доходу від одного працедавця у вигляді заробітної плати, який передбачений нормами пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України, найманий працівник має право на податкову соціальну пільгу.

5. Пільга для одинокої матері (батька)
Питання: Чи збільшується граничний розмір доходу самотньої матері, який дає право на отримання ПСП, відповідно кількості дітей?
Відповідь: Відповідно до п.п. «а» п.п. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 розд. IV Податкового кодексу України з урахуванням норм абзацу першого п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ платник – одинока мати (батько), вдова (вдівець) або опікун, піклувальник має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 150 відс. суми пільги (у 2017 році 1200 грн.) – у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років. Згідно з п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує у 2017 році – 2240 грн. При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків визначається як добуток суми, визначеної в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, та відповідної кількості дітей (у 2017 році одному з батьків – 2240 грн., іншому 2240 грн. Х кількість дітей). Отже, одинока матір (батько), яка (який) утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на застосування ПСП у розмірі 1200 грн. (у 2017 році) у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років та граничний розмір доходу, який дає право на отримання пільги визначається як добуток 2240 грн. (у 2017 році) та кількість її дітей.

6. Коли треба поновлювати заяву про право на пільгу
Питання: Чи необхідно платникам податків щорічно подавати заяву про застосування ПСП?
Відповідь: Нормами Податкового кодексу України не передбачено щорічне подання заяви про застосування податкової соціальної пільги. Згідно із пп. 169.2.2 п. 169.2 ст. 169 Податкового кодексу України платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги. Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування податкової соціальної пільги згідно з отриманими від платників податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги. При цьому, якщо у платника податків виникає право на застосування податкової соціальної пільги з інших підстав ніж тих, які були зазначені у попередній заяві, то такий платник повинен надати нову заяву з відповідними підтверджуючими документами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x