Ювілей художньої галереї відзначили виставкою майстрів пензля Корсунщини

Ювілей художньої галереї відзначили виставкою майстрів пензля Корсунщини

Художній галереї Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника виповнилося 40 років. Задумана вона була як доповнення до основної експозиції музею історії Корсунь-Шевченківської битви: тема «Другого Сталінграду» надихала багатьох художників-баталістів, а ще у розпорядженні музею була унікальна колекція агітаційних плакатів періоду Другої світової війни. З цього все й починалося.
Сьогодні художня галерея повніше відповідає своїй назві. Вона стала своєрідним творчим форумом місцевих митців. Тільки цього року в залах галереї експонувалося 12 персональних і колективних виставок майстрів пензля, різця, декоративно-прикладного мистецтва. Тринадцятою стала 28 листопада виставка, приурочена до ювілею галереї. Роботи 18 авторів, різні за стилем і технікою, рівнем майстерності, вражають любов’ю до життя і до рідного краю, умінням художників помітити красу в буденності, портретом передати характер і душу людини.
Крім відомих на Корсунь-Шевченківщині митців, таких як Валерій Мусатенко, Григорій Педченко, Сергій Зирянов, Ярослав Байда та інші, на виставці представлені роботи двох переселенців з Донбасу – Олександра Ворони та Олександра Немерецького, а також молодих майстрів: Віри Прокопенко, Інни Пічкуренко, Вадима Нелепа, Оксани Тимків, Володимира Кошелюка.

Завідувачка галереї, кандидат історичних наук Світлана Костенко розповідає:
− Художня галерея відіграє важливу роль у культурному житті нашого краю. Щороку влаштовуємо більше 10 виставок на різні теми. У фондах заповідника зберігається унікальна колекція творів мистецтва – живопису, графіки, скульптури, медальєрського мистецтва та декоративно-прикладного. Зібрання вели наукові працівники заповідника, чимало експонатів передала дирекція художніх виставок України. За останні роки колекція поповнилась подарунками майстрів, чиї виставки були в галереї. То ж матеріал маємо неоціненний.
У галереї є унікальні експонати: чотири картини руки Івана Максимовича Сошенка, випадково знайдені у місцевих жителів і відреставровані київськими майстрами, а також художні твори кінця 18- початку 20 століття. Маємо також меморіальні зали художника з європейським ім’ям, нашого земляка Бориса Федоренка, а також таких відомих майстрів, як Микола Прокопенко, Сергій Дуплій. Це величезне культурне надбання Корсунь-Шевченківщини, і ми вважаємо обов»язком показувати його людям.

Останнім часом художня галерея здійснює два арт-проекти: «Мистецтво любові до рідного краю», в рамках якого влаштували і цю виставку, а також допомоги переселенцям, у рамках якого здійснили персональні виставки Олександра Ворони та кримчанина Павла Чистіліна. Виявляємо нові таланти і художня галерея стає майданчиком для їх виставок.
Виступаючи на відкритті виставки, директор заповідника, кандидат історичних наук Парасковія Степенькіна підкреслила, що художня галерея сприяє творчому зростанню митців нашого краю, посилює зв’язок мистецтва і людей, для яких воно й призначене.
Вдячні слова колишнім і нинішнім працівникам художньої галереї за їх подвижницьку працю адресували учасники ювілейної виставки. Найбільше ж хвилювалися молоді, чиї роботи вперше виставлені на широкий загал. Відгуки численних глядачів були одностайними: без художньої галереї неможливо уявити ні заповідника, ні славетного Корсуня. Це культурна перлина міста.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x