В ОДА обговорили вимоги до проектів ДФРР

В ОДА обговорили вимоги до проектів ДФРР

Якісно готувати та вчасно реєструвати проекти на платформі Державного фонду регіонального розвитку закликали райони, міста та об’єднані територіальні громади Черкащини. Про формування проектів та основні вимоги до них говорили в ОДА у ході селекторної наради під головуванням першого заступника очільника області Віталія Коваля. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ЧОДА.

Країна готується до формування та входження у новий бюджетний рік. На Черкащині розпочинається процес формування бюджету, райони та ОТГ у свою чергу працюють над розвитковими проектами, які реалізовуватимуть коштом Державного фонду регіонального розвитку або за рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток, зауважив перший заступник голови ОДА.
– Зараз на часі – підготовка інвестиційних програм та проектів, які можуть реалізовуватися коштом Держфонду регіонального розвитку, – наголосив Віталій Коваль. – Готувати проекти треба починати завчасно. Оскільки вже з 1 березня 2018 року розпочнеться їхня реєстрація. Втім з року в рік постає проблема невчасного подання цих проектів на розгляд регіональної комісії з відбору. І, як наслідок, затримується їхнє подання комісії при Мінрегіоні. Тож фінансування проектів відбувається із затримкою, через що часто на місцях не встигають якісно та вчасно освоїти усі кошти.
Нагадаємо, збір та реєстрація проектів, які реалізовуватимуться у 2018 році, триватиме до 1 квітня 2018 року. До 25 квітня регіональна комісія оцінюватиме зареєстровані проекти. До 1 травня обласна адміністрація за поданням регіональної комісії направляє кращі проекти на Мінрегіонбуд. Тут до 1 серпня надають на розгляд КМУ вже відібраний перелік проектів.
Аби пройти комісійний відбір на обласному, а згодом і на міністерському рівнях, необхідно, аби проекти відповідали основним вимогам та критеріям. Про них присутніх поінформував директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Роман Карманнік. Відзначає, 60-70 % проектів, які подають на ДФРР, не відповідають вимогам Фонду. Цьогоріч більше сотні проектів від Черкащини, а це близько 65 %, на підготовчому етапі, тож можуть залишитися без розгляду взагалі.
– Ті проекти, які фінансує Держфонд регіонального розвитку, повинні мати якнайбільше охоплення по території, гарний економічний ефект, відповідати державній регіональній стратегії, – назвав основні вимоги до проектів Роман Карманнік. – Ще одним важливим критерієм є підтримка об’єднаних територіальних громад. Таких проектів, які б відповідали вимогам, від територій у принципі не може бути дуже багато. Крім того, починаючи готувати проект, проаналізувавши проблематику, визначивши ті стратегічні проблеми, вирішення яких маєте на меті, повинні чітко розуміти джерело фінансування свого проекту.
За його словами, якщо це масштабний стратегічний проект, який охоплює великі території або відкриває великі можливості, то його реалізація однозначно можлива коштом ДФРР. Водночас, аби подати локальний проект до ДФРР, його можна розробити як великий системний проект, що вирішує аналогічні проблеми й у інших районах. Прикладом такого системного проекту є реконструкція мережі водопостачання у районах Черкащини, який втілили цьогоріч в області коштом Держфонду.
Дрібні локальні проекти ж можна реалізувати за рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток. Якщо мова йде про ОТГ, то й за допомогою «інфраструктурної» субвенції.
– Кожен проект бально оцінюється комісією, яка на 2/3 складається з представників громадського сектору, – зауважує Роман Карманнік. – Тож зрозуміло, що чим більше проект отримає балів за відповідність критеріям, тим вища вірогідність, що він пройде конкурсний відбір. Тут важливу роль відіграють якість проекту та орієнтованість на джерело фінансування. Адже вимоги ДФРР чи субвенції на соцекономрозвиток різняться. Важливим є питання передбачення співфінансування з місцевого бюджету. Це має бути не менше 10 %. Наголошу, що за такої системи відбору, пролобіювати чийсь проект просто неможливо.
Серед основник критеріїв директор Департаменту виокремив:
– велика територія охоплення вирішення проблеми;
– вплив проекту на вирішення проблеми, його комплексність;
– інноваційність;
– співфінансування з місцевих бюджетів;
– соціально-економічна спрямованість.
Департамент регіонального розвитку систематично проводить навчання з написання та підготовки проектів. Крім того, у доступі відповідні он-лайн курси. Всю необхідну нормативно-правову базу райони, міста та ОТГ, а також збірник кращих проектів Мінрегіонбуду отримають від Департаменту вже найближчим часом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x