У Канівській райлікарні на обліку перебувають 154 ВіЛ-інфікованих

У Канівській райлікарні на обліку перебувають 154 ВіЛ-інфікованих

1 грудня у всьому світі відзначався День порозуміння з ВІЛ-інфікованими. Епідемічна ситуація з поширення ВІЛ-інфекції в Каневі залишається напруженою, інформує начальник центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Валентина Яворська. Так, показник нових випадків захворюваності на ВІЛ в 2017 році перевищує середньо-обласний і посідає четверте місце в області. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Канівської міської ради.

Разом з тим, головний лікар Канівської ЦРЛ Віра Шапошник відзначає, що не вважає, що така кількість виявлених – це погано.
– Адже їх треба виявляти. Це дасть змогу вчасно призначити лікування і дати можливість цим людям на повноцінне життя, – говорить лікар.
В Канівській ЦРЛ в кабінеті «Довіра» станом на 1 жовтня ц.р. 154 154 особи перебувають під диспансерним наглядом хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД. Із них: дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, – 8. Дітей із визначеним ВІЛ-статусом – 1 особа. Із всієї диспансерної групи хворих на СНІД – 32 особи. Частка випадків на ВІЛ-інфекцію серед міського населення складає – 65,3 %.

За 9 місяців ц.р. виявлено 30 нових випадків захворювання на ВІЛ, в 2016 році за цей же період виявлено 13 випадків. Питома вага жінок та чоловіків серед первинних випадків ВІЛ-інфекції: жінок – 26,7%, чоловіків – 73,3%. Найбільш враженою віковою групою залишається вікова група 25-49 років. Переважна частина нових випадків інфікування молоді відбулося через незахищені статеві контакти, що становить 87,5 %, проти 12,5 % – парентеральним шляхом (внаслідок внутрішньовенного вживання наркотичних засобів).

В місті забезпечений вільний доступ до безоплатного консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію населення. Разом з ЦПМСД за 9 місяців 2017 року проведено тестувань на ВІЛ-інфекцію за допомогою швидких тестів та ІФА – 1257 обстежень. Тестування донорської крові з метою виявлення ВІЛ проводиться 100%. Хворі на туберкульоз та з підозрою на туберкульоз тестуються на ВІЛ-інфекцію 100%.

У людей, які живуть з ВІЛ, проводиться дослідження на маркери вірусних гепатитів В та С. Станом на 1 жовтня ц.р. 72 особи отримують пожиттєву антиретровірусну (АРТ) терапію. Забезпечений лабораторний супровід лікування ВІЛ-інфекції, діагностика опортуністичних інфекцій, супутніх захворювань та ускладнень у хворих на ВІЛ-інфекцію. У кожному випадку звернення до лікаря проводиться скринінгове анкетування на виявлення симптомів туберкульозу серед осіб з ВІЛ-інфекцією.

Методом ІФА на ВІЛ за 9 місяців 2017 року проведено 247 обстежень вагітним жінкам. Під час вагітності ВІЛ-інфіковані жінки обстежуються на СД-4 клітини та вірусне навантаження. Забір крові здійснюється в кабінеті «Довіра». Вагітним ВІЛ-інфікованим жінкам призначається антиретровірусна терапія (АРТ). Всього отримали АРТ 5 ВІЛ-інфікованих вагітних (місто – 2 особи, район – 3 особи). Діти, народжені ВІЛ-інфікованими матерями, в пологовому відділенні отримують адаптовані молочні суміші – 100%. При виписці з пологового відділення молочні суміші видаються ЦПМСД віком до одного року.

Випадків передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини за 2017 рік не було.

Щорічно лікарями Канівської ЦРЛ в листопаді – грудні проводяться лекції для учнів навчальних закладів міста по формуванні здорового способу життя та профілактиці ВІЛ/СНІДу. З особами, які проходять тестування на ВІЛ, проводяться бесіди щодо профілактики захворювання. Так, за 10 місяців ц.р. проведено 550 бесід.

Окрім того, 16 лікарів, 4 педіатри та 50 медичних сестер пройшли тематичні навчання та тренінги з питань ВІЛ/СНІДу. Постійно на групових заходах з молоддю, батьками МЦСССДМ, ЦРЛ, ЦПМСД розповсюджують буклети щодо профілактики ВІЛ. На заняттях та класних годинах в навчальних закладах педагоги та лікарі використовують відеоматеріали про ВІЛ.

Під час проведення в травні вуличної акції «Що ти знаєш про ВІЛ/СНІД?» до Всесвітнього дня пам’яті померлих від СНІДУ волонтери МЦСССДМ роздали більше 100 буклетів та листівок по питаннях профілактики ВІЛ та шляхів передачі серед жителів міста.

Розроблений механізм соціального замовлення для надання соціальних послуг особам, які живуть з ВІЛ згідно реалізації проекту USAID «Реформа ВІЛ послуг у дії». Був проведений конкурс та укладена угода щодо надання соціальних послуг Черкаською ГО «Від серця до серця».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x