Як Черкаси зустрічали Новий рік 50 років тому?

Як Черкаси зустрічали Новий рік 50 років тому?

6 тисяч ялинок для містян, «профспілкове» свято у центрі Черкас і консервовані компоти. Як черкащани готувалися до Новорічного свята – 1968 «Нова Доба» дізналася від Бориса Юхна, черкаського письменника, журналіста і краєзнавця на «Фейсбук».

«З грудневих номерів \”Черкаської правди” громадяни вже знали, що з лісів, розташованих навколо обласного центру, сюди прямують автомашини з “новорічним вантажем”: шістьмома тисячами ялинок (що на 150-тисячне місто, а значить десь отак на 40 тисяч помешкань, не так вже й багато), а продаватимуть їх біля стадіону, Рафзаводу та вокзалу. Що “головна” на Театральній буде особливою, адже вже виготовлено спеціальний пристрій, завдяки якому уперше світло на ялинці “бігатиме і переливатиметься”. Що кондитери міського харчокомбінату приготували для черкащан справжній “Сюрприз”: новий шоколадно-вафельний торт, тож у продаж надійде 10 тисяч таких сюрпризів. Що тисячі школярів побувають на “профспілковій” ялинці у драмтеатрі, артисти якого підготували для них веселу виставу…

Як Черкаси зустрічали Новий рік 50 років тому? Але у грудні 1967-го в газетних кіосках з’явилося ще одне джерело відповідної інформації. Називалося воно “Для вас, черкащани”, позиціонувалося як рекламно-інформаційний листок (сучасною мовою – класичний буклет, хоч і всього на п’ять кольорів) та було поліграфічним продуктом місцевої облдрукарні. До слова, саме його обкладинка й стала дизайнерським прототипом для обкладинки “Ретро Граду” (тут її перший варіант). Продукт, як на теперішній час, вельми оригінальний. Тож ознайомимося із новорічними пропозиціями-68 мовою оригіналу.

“Ми напередодні традиційного новорічного свята. Як і до кожного святкового дня не забудьте купити подарунок рідним і друзям. Чудовим подарунком є черкаські сувеніри. У магазинах Черкас і області в продаж надходять вироби з рогу самодіяльних художників…” Сьогодні редактор довго б сміявся над такою побудовою речення, але в ситуації це другорядне. Головне – “Черкащина багата на народних умільців і тому буде приємно подарувати сувеніри, отримати сувеніри, зв’язані з цим чудовим краєм”. Аргумент.

Харчовою альтернативою виробам з відходів були, наприклад, консервовані компоти, з яких “у холодну пору можна приготувати ароматні киселі, муси та желе (великими літерами – “Вживайте консервовані компоти!”), рибні консерви для дорослих і дітей або чай, який “добре утоляє жагу і добре впливає на шкіру, нерви. серце і судинну систему людини”. Є й про каву. Тепер про її вплив на організм часто дискутують, тому повідомлю, на чому стояли тоді: “Дубильні речовини та кофеїн, що входить до складу кави, сприяють засвоєнню їжі, корисно впливають на процес травлення і обмін продуктів живлення в організмі людини”. Алкоголь, куди ж без нього. “Хіба можна уявити собі святковий стіл без іскристого, звеселяючого вина? Пропонуємо широкий вибір вин: портвейн білий, червоний, кримський і таврійський; мадера кримська; херес кримський; шампанські вина – сухе, напівсухе, солодке”.

Із дорогих передноворічних придбань Черкаська оптова база “Культторгу” пропонувала радіоли “ВЭФ-радио”, особливості якої обіцяли “принести власнику багато приємного”. А вже “свято на всі гроші” – то місцеві “мебельні набори “Дніпро” на повну квартиру”. Не дрова якісь, а вперше із застосуванням поліефірного лакового покриття. “Будь ласка, завітайте до наших магазинів!” Очевидно, хотілося “Ласкаво просимо”, бо так воно ніби крик відчаю при останній нагоді хоч щось продати, ну та вже.

На відповідну хвилю мало налаштувати оголошення від ресторану “Черкаси”, що у центрі. “Відвідайте коктейль-буфет у нашому ресторані, який працює з 5 до 12 години вечора. Тут можна замовити коктейлі міцні та десертні. Не поспішаючи, розмовляючи з друзями, слухаючи музику, можна замовити коктейлі “Маяк”, “Москва”, “Шампань”, пунші та крюшони”.

Як Черкаси зустрічали Новий рік 50 років тому? Романтичний вечір, неминучий для відвідувачів ресторанів в усі часи, продовжувався вдома. Це якщо в магазині “Мелодія” ви заздалегідь придбали грампластинки з “музичними новинками”. Такими 50 років тому чомусь вважалися “Пори року” Чайковського, сонати Бетховена, записи з оперет Кальмана і Штауса та концерт хору Верьовки. А чи знали ви, що “камерна та естрадна музика любимих авторів знімає втому, покращує настрій, підвищує музичні смаки”?

…Під ялинкою, в умебльованій “Дніпром” “повній квартирі”, прикрашеній рогами від “Укрголовм’яса”, на радіолі “ВЭФ” ви слухаєте арію Сільви під поживний консервований компот. Ви щасливі, бо впевнені у завтрашньому дні. Про нього з перших шпальт розповідають видатні менеджери епохи…» – зазначає у своєму дописі Борис Юхно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x