Майстриня Ірина Шевчук подарувала краєзнавчому музею свою роботу

Майстриня Ірина Шевчук подарувала краєзнавчому музею свою роботу

Портрет Богдана Хмельницького, виконаний у рідкісній техніці аплікації соломкою, відтепер прикрашатиме експозицію Черкаського обласного краєзнавчого музею. Днями майстриня передала свою роботу в руки директора закладу Ірини Собко на постійне зберігання. До речі, Ірина Шевчук для музею є автором дуже знайомим і вже майже рідним. Так, минулого року у краєзнавчому музеї мала успіх її персональна виставка. А перед тим художниця стала дипломантом Всеукраїнської виставки-конкурсу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Міжнародного фонду Національної академії України під назвою «Моя гордість — Україна». Тоді вона виставила на розсуд 19 своїх солом’яних полотен.
Зазвичай, головною темою, яку розробляє у своїх незвичних, але надзвичайно патріотичних солом`яних творах Ірина Шевчук, — тема українського козацтва та гетьманства. Вочевидь, майстриня ретельно вишукує свій власний стиль живопису соломкою. Але індивідуальний почерк вже є відчутним.

Для того, аби створити 20-ту тематичну роботу, Ірині Шевчук довелося власноруч виростити природній матеріал, який і виконав роль фарб.
− Саме для цієї картини вирощувала 4 злаки: і овес, і жито, і пшеничку і навіть гречку, − розповідає свої секрети авторка роботи. − Просто для того, щоб досягти різного забарвлення соломки, яка мені знадобилась по ходу роботи. Все це збирається, жнеться серпом починаючи з середини червня. Тобто, по мірі дозрівання та відповідно забарвлення. Ось, наприклад, хутро та вуса на портреті Богдана − це якраз та соломка, яка була зібрана в жовтні. Звісно, є у мене багато нових ідей. Зокрема, замислюю наступну серію робіт «Українські свята».
− Хотілося, щоб майстриня залишила по собі слід. Відповідно її робота знайде чільне місце в нашому музеї. Проте, є певна процедура передачі. Ми неодмінно опрацьовуємо наші експонати. І коли ця робота буде облікована та знесена у Фонди, вона й отримає статус і буде використовуватись в якості експонату, − розтлумачив завідувач відділу історії краю 14 − початку 20 століття Сергій Ганницький.
А найкраще місце для подарунку, вважає директор краєзнавчого музею Ірина Собко, серед експонатів стаціонарної експозиції, присвяченої часу Богдана Хмельницького.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x