Способи заспокоїтися тут і зараз

Способи заспокоїтися тут і зараз

Якщо відчуваєте, як наростає хвилювання, спробуйте застосувати ці прийоми.

Видихніть. Повільно вдихайте через ніс (на чотири рахунки) і після невеликої паузи видихайте, теж дуже повільно, але вже через рот. Мета – ненадовго влаштувати мозку легке кисневе голодування: так біохімічні реакції, спрямовані на боротьбу з тривогою, йдуть швидше.
Відволікайтеся. Слід переключити увагу з об\’єкта, який став причиною тривоги, на щось безневинне. Почитайте анекдоти, зіграйте партію в настільну чи мобільну гру, підключіться до тих, хто бесідує біля вас.
Установіть контакт. Обнятися з коханою людиною або взяти за руку друга – правильний спосіб приборкати страхи. Та й почуття «я не один, про мене подбають» зробить свою справу. Якщо сильного плеча поблизу немає, потріть долоні одна об одну – теж буде деякий ефект.
Жуйте. Дитина припиняє плакати, дібравшись до материнських грудей або отримавши соску. У випадку з дорослим може спрацювати той же рефлекс – виручить м\’ятний льодяник або жувальна гумка. Деякі хапаються за сигарету – теж із метою підзарядитися «оптимізмом», але такий спосіб, звісно, нездоровий.
Напружуйтеся. Послідовно напружуйте і розслаблюйте м\’язи преса, сідниць, рук і ніг. Ця непомітна сторонньому оку зарядка дасть мозку зрозуміти, що ситуація під контролем (ви відчуєте, що контролюєте своє тіло), а заодно допоможе впоратися з тремтінням і стабілізувати тиск.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x