Від політичних дискусій – до втілення економічних програм

Днями взяла участь у засіданні Консультативно-координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.
Переконана, що ця нарада вкрай була необхідна, бо, по-перше, після перезавантаження влади, яке майже відбулося, переважна більшість голів районних рад є новообраними, по-друге, вирішення болючих проблем громади давно назріло, третє, ті позитивні зміни в законодавстві і системі влади, які відбуваються, необхідно доносити керівникам місцевої влади, громаді.
Окрім голів районної ради у роботі Консультативно-координаційної ради взяли участь члени координаційної ради – заступники голови обласної ради, міські голови міст обласного значення, голови постійних комісій обласної ради з питань планування, бюджету і фінансів та з питань регламенту, депутатської етики та місцевого самоврядування, а також голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, ряд депутатів обласної ради, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних органів виконавчої влади в області, представники ЗМІ.
На порядку денному на нараді були наступні питання: про концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні; про наповнення й виконання місцевих бюджетів у 2014 році; про проведення в 2014 році ревізії фінансово-господарської діяльності органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування області; про порядок і проблеми казначейського обслуговування місцевих бюджетів; про реалізацію державної політики у сфері земельних відносин та інші.
Виступаючи з першого питання, голова облради Валентина Коваленко зауважила, що від часу ухвалення Конституції України та базових для місцевого самоврядування нормативно-правових актів розвиток місцевого самоврядування фактично зупинився, оскільки переважна більшість територіальних громад через їх надмірну подрібненість та надзвичайно слабку матеріально-фінансову базу виявились неспроможними виконувати всі повноваження місцевого самоврядування.
Я теж вважаю, що система місцевого самоврядування сьогодні не задовольняє потреби суспільства, тому що не створює умов та підтримки сприятливого життєвого середовища. А саме: не сприяє необхідному розвитку людини, в тому числі її самореалізації і захисту прав, не вирішує питання надання населенню якісних адміністративних, медичних, освітних та інших соціальних послуг.
Новопризначений голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко закликав голів районних рад у якнайкоротші терміни, із залученням широкого кола громадськості запропонувати кандидатури на посади голів райдержадміністрацій, з тим, щоб налагодити структурну вертикаль та забезпечити злагоджену роботу усього управлінського механізму.
Сподобалась відвертість директора департаменту фінансів облдержадміністрації Володимир Кулеші, який надав, на жаль, неприємну інформацію щодо дефіциту бюджету, боргів та можливе поглиблення деструктивних фактів у питаннях фінансового забезпечення обласного і місцевих бюджетів.
Так, за його словами, виконання бюджетів іде проблемно: два місяці відставання, недоотримано 10 мільйонів гривень. Головний фактор наповнення казни – податок із доходів фізосіб, відстає на півтора відсотка. Зменшилась проти минулорічного середня зарплата, великий тіньовий обіг розрахунків на підприємствах. Є недоїмки зі сплати податку на землю.
Кулеша закликав не лише до жорсткої економії бюджетного ресурсу, але й до плідної співпраці з головами територіальних громад у питаннях акумулювання додаткових коштів до місцевих бюджетів, в тому числі – викриття корупційних схем ухилення від сплати податків та виведення бізнесу з «тіні».
Згодна із цим. Розконвертизація заробітних плат – це те, що дозволить збільшити надходження до бюджету від ПДФО. Погляньте на цифри – з 2011 по 2013 р.р. темпи приросту цього податку знизилися з 18% до 5%. Через це місцеві бюджети втратили понад 4 млн. грн. Отож моя порада тим керівникам районних рад, які на цій нараді цікавилися, де брати кошти на вирішення потреб громади – працюйте над \”вийманням\” зарплат із конвертів! Ви маєте знати, як працює бізнес у вашому регіоні, як виплачують зарплати на підприємствах. Треба проводити бесіди, наради, доводити важливість цього кроку. Працюйте разом із правоохоронними органами. З вашого боку, створюйте умови для того, щоб люди могли працювати законно в правовому полі і не боялися наслідків, створюйте умови для розвитку бізнесу, приваблюйте інвесторів, аби платити податки було вигідно!
Наступне джерело доходів у бюджет – плата за оренду землі. За два місяці нинішнього року тут маємо спад у порівнянні з січнем-лютим 2013 р. на 4,7%. У цій сфері теж треба попрацювати: робити перевірки сплати оренди землі, що включає в себе аналіз заборгованості, суб\’єкта орендаря землі, з\’ясувати ефективність віддачі землі в оренду. Тому на сьогодні постає питання загальної ревізії надання землі в оренду та перевірки юридичних підстав й дотримання законності заключення договорів.
У заключення підкреслю – виконавши політичні завдання мусимо переходити до реалізації задекларованих раніше економічних програм, в центрі яких стоїть людина з її потребами, захистом соціальних прав і вирішенням соціальних запитів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x