Бронхіальну астму легко сплутати з іншими хворобами

Бронхіальну астму легко сплутати з іншими хворобами

Бронхіальна астма – захворювання досить поширене, за даними різних медичних досліджень, від неї потерпають від 4 до 10 % населення. Лікування хвороби ускладнюється тим, що симптоми астми подібні з багатьма легеневими хворобами, а тому не завжди піддається діагностиці на ранніх стадіях.

Ця хвороба пов’язана із запаленням у бронхах, що призводить до підвищення їхньої чутливості та реакції у вигляді задухи на подразнювальні чинники. Задуха є наслідком спазму і набряку слизової оболонки бронхів, супроводжується тривалим кашлем.

Бронхіальна астма має чіткі симптоми, але, попри це, її часто плутають з іншими захворюваннями бронхів і призначають лікування антибіотиками і відхаркувальними препаратами, які не допомагають хворому і заводять проблему у хронічну стадію. Якщо ви підозрюєте у себе астму, розкажіть своєму лікарю про всі симптоми якомога детальніше.

Фактори, що провокують хворобу
Схильність до бронхіальної астми передається у спадок і нерідко може проявити себе після інфекційних захворювань, пневмонії та хронічного бронхіту. Провокуючими факторами, які запускають механізм хвороби, можуть бути:
• різні алергени – пилок рослин, тваринна вовна, пил, продукти;
• погодні умови – зміни тиску, вологості повітря, температурного режиму;
• захворювання дихальних шляхів – бактеріальні та вірусні;
• інші фактори – гормональні порушення, деякі лікарські препарати і т. ін.

Для бронхіальної астми характерні епізодичні прояви симптомів. Типовими симптомами, характерними для кожного хворого, є: важкий, тривалий кашель; гучне свистяче дихання; інтенсивна задишка; напади задухи (частіше бувають уночі).

Приступ бронхіальної астми супроводжується різкою нестачею повітря, хрипами і відчуттям «стиснення» в грудях. Якщо у вас стався напад, прийміть положення, яке трохи полегшить дихання: сядьте на стілець, упріться руками в сидіння. Відразу ж використовуйте протиастматичні засоби швидкої дії в інгаляційній формі. Складність полягає в тому, що іноді напад бронхіальної астми переходить в астматичний статус, який супроводжується посинінням і дихальною недостатністю. Під час нього в бронхах накопичується густа мокрота, яка потім виходить із організму у вигляді згустків.
Лікування

Лікування бронхіальної астми складається з декількох аспектів. Для початку вам необхідно з’ясувати, який чинник провокує хворобу і, за можливості, уникати його. Вам доведеться розлучитися з домашніми квітами і тваринами – як би не було їх шкода, здоров’я дорожче за все. Робіть частіше вологе прибирання: пил, що осідає на меблях і підлоговому покритті, утруднює дихання і подразнює слизові оболонки бронхів.

Кожен хворий повинен завжди мати при собі швидкодіючий інгалятор, який допоможе впоратися з нападом. Тільки пам’ятайте – використовувати інгалятор можна не більше 4-х разів на добу, інакше він може спровокувати приступ задухи.

До методів профілактики астми належать здоровий і активний спосіб життя, належне лікування алергії та хвороб органів дихання, відмова від куріння та уникання шкідливих для органів дихання речовин.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x