У Черкасах відбувся регіональний круглий стіл для підготовки Форуму майбутнього Черкащини

У Черкасах відбувся регіональний круглий стіл для підготовки Форуму майбутнього Черкащини

Сьогодні у Черкаському Палаці культури «Дружба народів» відбувся регіональний круглий стіл для підготовки Форуму майбутнього Черкащини «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» на тему «Професійна освіта як основа формування кадрового потенціалу та економічного зростання Черкаської області». «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ЧДТУ.

Ініціаторами такого заходу виступили голова Черкаської обласної державної адміністрації Ткаченко Юрій Олегович;
голова Черкаського обласного об’єднання організацій роботодавців Райков Борис Сергійович;
голова Черкаської обласної ради ректорів, директорів ВНЗ I – IV р.а. Черевко Олександр Володимирович;
ректор Черкаського державного технологічного університету Григор Олег Олександрович;
голова Федерації професійних спілок Черкаської області Шевченко ПетроВасильович;
голова Регіональної ради підприємців в Черкаській області Турченяк Олександр Васильович;
голова ГС «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» Глєбов Євгеній Миколайович.

У регіональному круглому столі взяли участь: профільні управління Черкаської обласної державної адміністрації, представники обласної та міської ради, керівники підприємств області, обласний Центр зайнятості, громадські організації бізнес-спрямування, заклади професійної освіти, вищі навчальні заклади та представники засобів масової інформації.
– Цей регіональний круглий стіл ставить за мету підвищення престижу місцевих роботодавців у суспільстві в частині створення належних умов праці для молоді, кар’єрного зросту та гідної зарплати,- зазначив у вступному слові модератор заходу – ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор. – Сьогодні, також, підніматимуться питання щодо проблем професійної освіти Черкаської області в контексті синергії із запитами роботодавців; визначення основних проблем ринку праці Черкащини в сучасних умовах; впровадження принципів дуальної освіти в освітніх закладах і на підприємствах області; створення постійнодіючої дискусійної платформи з метою формування привабливості регіонального ринку праці Черкащини для місцевої молоді та популяризації робітничих професій.

У Черкасах відбувся регіональний круглий стіл для підготовки Форуму майбутнього Черкащини

До вітального слова Олег Григор запросив голову Черкаської обласної державної адміністрації Юрія Ткаченка.
– У рамках змін до Стратегії – 2020, яка ухвалена депутатами обласної ради, проведення такого круглого столу для підготовки Форуму майбутнього Черкащини «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» має велике значення для встановлення чітких цілей, які мають бути вказані безпосередньо в самій Стратегії, – наголосив у вітальному слові Юрій Олегович. – На сьогодні в Україні ми маємо проблему: молоді кадри виїжджають за кордон, ми відчуваємо гостру нестачу робітничих професій, висококваліфікованих кадрів. Ми маємо бути чітко зорієнтовані на попит ринку праці, на кадрові потреби підприємців Черкащини, ми повинні готувати професійні кадри, використовуючи сучасні технології.
У свою чергу начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський поінформував учасників круглого столу про стан професійної освіти в Черкаській області.

– На Черкащині сьогодні діють 22 державні заклади профтехосвіти, які навчають за 109-ма спеціальностями та здійснюють підготовку за 93-ма напрямами, – зазначив Валерій Данилевський. – Цьогоріч близько 2900 учнів стали студентами коледжів та ПТУ, що дає надію на поповнення молодими спеціалістами робітничих кадрів. Отже, ми готові виконати замовлення наших роботодавців, ми намагаємося надати якісні освітні послуги. Варто зазначити, що останнім часом освіта Черкащини перебуває в стані певної модернізації з ціллю покращити надання освітніх послуг.
Від імені студентства під час заходу Голова Студентської ради при Черкаській ОДА Володимир Півненко озвучив вимоги молодіжного соціуму до першого робочого місця та рівня оплати праці, зокрема конкурентоздатність молодих спеціалістів при працевлаштуванні.
– Гарний працівник – щасливий працівник. Тож, студентство готове розвиватися на Черкащині, жити і творити тут за умови можливості бути щасливими, – акцентував Володимир Півненко.
Під час свого виступу голова Черкаського обласного об’єднання організацій роботодавців Борис Райков детально зупинився на реаліях кадрового забезпечення виробничого процесу підприємництва та вимогах до кваліфікаційного рівня працівника та пропозиціях на ринку праці.
– Тісна співпраця профсоюзів, влади та роботодавців допоможе вийти з критичної ситуації, що склалася в країні, – запевнив Борис Сергійович. – Щиро хотілося б, щоб наша завзята молодь залишилася працювати на Черкащині, а ми могли б цьому посприяти та забезпечити гідні умови праці для молодого покоління висококваліфікованих фахівців.
Голова Федерації професійних спілок Черкаської області Петро Шевченко проаналізував причини відтоку кадрів, як показника економічного становища регіону.
– Сьогодні, як ніколи, гостро постає питання міграції кваліфікованих кадрів. Потреба збереження, відродження, відтворення потенціалу залежить від багатьох чинників державної політики в сфері соціально-економічних відносин, – наголосив Петро Васильович. – Соціальна відповідальність бізнесу – це рівень заробітної плати, сплата податків, створення безпечних умов праці і соціальний пакет. Сучасного молодого кваліфікованого фахівця можна утримати на підприємстві лише рівнем заробітної праці та гідними умовами роботи і навколишнього середовища.

У Черкасах відбувся регіональний круглий стіл для підготовки Форуму майбутнього Черкащини

Інформативні доповіді переросли у жваву дискусію, сповнену слушними пропозиціями, прикладами, реаліями сьогодення та вірою у зміни задля покращення ситуації в регіоні. Підприємці, представники навчальних закладів та представники державних органів влади обмінювалися досвідом, статистикою та ідеями.
– Ми розпочали дуже важливу роботу, – акцентував голова Черкаської обласної ради ректорів, директорів ВНЗ I– IVр.а. Олександр Черевко. – Зараз нам необхідно додати патріотизму, вийти на серйозний рівень і, безперечно, зробити все можливе, аби умови в нашій країні були кращими, ніж в сусідніх.
На завершення заходу учасники одностайно домовилися популяризувати тему «Вчись, працюй, живи на Черкащині!». Зокрема, закликати керівництво професійно-технічних, вищих навчальних закладів області та керівників регіональних виробничо-промислових підприємств та організацій до налагодження тісної співпраці в частині осучаснення навчальних планів та підготовки молодих спеціалістів за запитами роботодавців, що відповідають сучасним технологіям виробництва.
До того, ж, було підтримано ініціативу Організаційного комітету «круглого столу» щодо організації та проведення навесні 2018 року широкомасштабного регіонального Форму «ВЧИСЬ, ПРАЦЮЙ, ЖИВИ НА ЧЕРКАЩИНІ!» як комунікаційного майданчика між учнями, студентами, роботодавцями та молодими спеціалістами з метою впровадження інновацій та підвищення реальних соціальних стандартів жителів області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x