Купуємо новорічну ялинку: найдоступніший варіант

Купуємо новорічну ялинку: найдоступніший варіант

Середина грудня – час, коли вже можна купляти головний символ Нового року – ялинку. На Черкащині святкове дерево найвигідніше купляти в лісовому господарстві. Щоб дізнатися, яка цьогорічна вартість новорічної ялинки та де її придбати, кореспонденти «Нової Доби» здійснили екскурсію на одну з ялинкових плантацій та хвойних молодих насаджень. Також працівники лісгоспу розповіли, як вони запобігають браконьєрству та які новітні технології для цього застосовують.

Купуємо новорічну ялинку: найдоступніший варіант

Начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко зазначив, що зазвичай перед Новим роком у лісівників починається «жаркий» період, адже треба зберегти насадження від браконьєрів. Задля цього на плантаціях проводиться цілодобове чергування.

– Перед населенням стоїть вибір: купити ялинку чи зрубати її самостійно. Мінімальний штраф на сьогодні сягає 500 грн і доходить до 2 000 грн. Ялинка коштує від 45 грн. Краще купити цілком закону ялинку, не принести при цьому шкоди природі й лісовому господарству. Ми можемо запропонувати населенню області, і не тільки області, реалізацію ялинок кількістю більше 80 тисяч штук. Це і ялинки, і сосни, і деревця в горщиках, які потім можна висадити у відкритий ґрунт. Торік реалізували 16 тисяч, пропозиція була такою ж.

Купуємо новорічну ялинку: найдоступніший варіант

Олександр Миколайович зауважив, що у порівнянні з минулими роками, люди стали більш відповідально ставитися до природи, звертати уваги на те, що лісівники на сьогодні дійсно займаються охороною. У цьому році вже затримали декілька чоловік, на сьогодні є два адміністративні протоколи.

– Охороняємо цілодобово, громадськість допомагає – приблизно щодня двоє-троє приходить. Якщо бачимо порушника, то затримуємо його і складаємо адміністративний протокол. Патрулюємо місцевість і на автомобілі, – розповідає майстер лісу Володимир Запорожець.

Нині створені 72 бригади, які постійно охороняють лісові масиви – операція «Новорічна ялинка». Допомагає їм у цьому сучасна техніка – квадрокоптери та фотопастки, які кріплять на ялинки.

Купуємо новорічну ялинку: найдоступніший варіант

– У цьому році ми придбали квадрокоптер, який має універсальне призначення. Тобто, в нас у кожний період року є якась небезпека. Наразі – це самовільні вирубки новорічних ялинок. Квадрокоптер дуже швидкий. Дальність його польоту за технічними характеристиками до 7 км, висота до 500 метрів, – каже головний лісничий Чигиринського лісгоспу Сергій Перов. – Ми підіймаємо його на 100−150 метрів, цього достатньо. Молоді насадження в нас площею близько до п’яти гектарів. Підняти його у висоту займає дві хвилини.

За словами Сергія Григоровича, основне призначення квадрокоптера – виявлення лісових пожеж. За його допомогою можна розгледіти задимленість навіть у важкодоступних місцях, а потім прослідкувати за направленням небезпеки. Також з квадрокоптеру можна спостерігати за молодими насадженнями. У передноворічний період квадрокоптером місцевість оглядається щодня.

Купуємо новорічну ялинку: найдоступніший варіант

Традиційно лісівники співпрацюють з працівниками Нацполіції та Держекоінспекції. Начальник сектору реагування Патрульної поліції Чигиринського відділення поліції Смілянського відділу поліції ГУНП у Черкаській області, майор поліції Віталій Назаренко відзначив, що регулярно проводяться рейди лісовими масивами, а також перевіряються автомобілі й інформація, яка надходить від громадян, які відстежують цю ситуацію. На сьогодні поки що порушників не було затримано, оскільки операція тільки почалася.

Купуємо новорічну ялинку: найдоступніший варіант

– Залежно від забезпечення особовим складом можемо перевірити 20-30 автомобілів у день. В основному, перевіряємо автотранспорт, який має технічну можливість перевозити цей вантаж. Також, ті автівки, що виїжджають із цих лісових масивів. Найбільш гаряча пора – за 10 днів до Нового року, – розповідає Віталій Назаренко. – Після конфіскації, незаконно зрубані дерева передаються для зберігання у Чигиринське лісове господарство.

Найдоступніший законний спосіб отримання новорічного дерева – ялинковий базар. Ціни стартують від 45 грн. Зазвичай вартість залежить від висоти та якості дерева. За ялинку в контейнері доведеться заплатити втричі більше, ніж за звичайну – 145−200 грн.

Купуємо новорічну ялинку: найдоступніший варіант

– Ми поставили ялинковий базар на цьому тижні. Масова реалізація ялинок «піде» десь після вихідних або перед Днем Святого Миколая. Зараз на базарі близько 50 штук новорічних дерев. А так заготовили на реалізацію наразі близько 400 штук. На ялинку ми кріпимо самоклейну етикетку або ж бирку зі спеціальним штрих-кодом. Він містить інформацію про походження та підтверджує легальність заготівлі, – пояснює Юрій Бобельов, помічник лісничого Чигиринського лісництва.

Цікавою альтернативою може стати ялинка у горщику, яку потім можна пересадити на подвір’я чи у парку. Перед святом її не варто заносити у тепло, краще тримати у прохолоді. Головне, постійно тримати ґрунт вологим, тоді таке дерево може простояти у будинку протягом двох тижнів.

Валерія Тімергаліна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x