У краєзнавчому музеї навчали, як святкувати Андрія

У краєзнавчому музеї навчали, як святкувати Андрія

Ми нині знаємо лише маленьку часточку обрядів та ритуалів «Андріївських вечорниць». Тому відтворення цієї традиції є дуже цінною для наступних поколінь. І саме такими етнодослідженнями та театралізованими дійствами на їхній основі і радують своїх відвідувачів в Черкаському обласному краєзнавчому музеї. Чергове інтерактивне дійство «Вечорниці на Андрія. Забави, ворожіння, обряди» викликало неодмінну цікавість у черкащан. Це повністю відтворений обряд Андріївських гулянь за участю працівників музею, активних відвідувачів, а ще на доданок — курки та собаки. Друзі наші менші допомагали ворожити та звісно додали певного колориту. А ще до музею по досвід завітали навіть освітяни Чигиринщини. Тож, часто-густо дійсно цікавий для всіх поколінь музейний заклад, вже стає затісним.

Музейники відтворили те, як дівчата ворожили на судженого. А ще присутні почули чудові співи, народні жарти та в усіх дрібничках вивчили, як саме потрібно святкувати Андрія. Довгі веселі посиденьки завершились конкурсом на кращі вареники. Їх приготували самі працівники музею.
Найулюбленіша страва українців вирізнялась видумкою та обов’язковим дотриманням традицій приготування. Начинки в цих андріївських вареників були просто фантастичні, навіть із сюрпризами. Перемогли вареники від завідувача відділом етнографії Вікторії Наумчук за особливим рецептом на сирному тісті. А ще звісно не обійшлося без традиційної калити та різноманітної здоби.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x