На Корсунщині відкриють пам’ятний знак воїну армії УНР Василю Авраменку

На Корсунщині відкриють пам’ятний знак воїну армії УНР Василю Авраменку

17 грудня о 12:30 у смт Стеблів на території Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника (вул. Партизанська), відбудеться відкриття пам’ятного знака воїну армії УНР Василю Авраменку, відомому хореографу. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Департаменту культури і взаємозв’язків із громадськістю Черкаської ОДА.

Василь Авраменко народився 22 (10) березня 1895 року в багатодітній селянській родині в містечку Стеблів. Воював на фронтах Першої світової війни. Його участь у революційних подіях розпочалася зі знайомства з майбутнім головою Директорії УНР Симоном Петлюрою і участю в роботі з’їзду вояків-українців Західного фронту у квітні 1917 року. Відтоді двадцятидворічний Василь Авраменко став на шлях боротьби за незалежність України.

Після поразки УНР Василь Авраменко опинився в Польщі, потім – у Німеччині, з 1925 року – у Канаді, з 1928 року – у США. Він скрізь засновував школи українського народного танцю, пропагував український танок в усьому світі, цим самим відкриваючи світові Україну. Виступи його танцювальних колективів завжди проходили під жовто-блакитним прапором. Він часто повторював: «Ми маємо працювати для України не лише тоді, коли нас будуть вітати … але й тоді, коли не схочуть із нами знатися, а навіть камінням кинуть».

Василь Авраменко завжди мріяв про вільну і незалежну Україну. Про це він говорив із великої сцени, у листах до друзів і знайомих, у своїх повідомленнях про танкові пописи. У Радянському Союзі він був персоною нон-ґрата. Про нього не знали, та і не всі рідні його розуміли. У заповіті Василь Авраменко просив, щоб після смерті його кремували, а прах перевезли до України, коли вона буде вільною. Земний шлях Василя Авраменка скінчився 6 травня 1981 року. І лише у 1993 році Василь Авраменко назавжди повернувся в Україну, до Стеблева. Його прах покоїться на Заросянському цвинтарі.

За участь у визвольних змаганнях 1917 – 1921 роках Василь Авраменко був нагороджений хрестом Симона Петлюри, орденом «Карпатська Січ», Хрестом Українського козацтва за участь у боротьбі за волю України та медаллю гетьмана України Івана Мазепи (1960-ті роки). Усі ці нагороди зберігаються у фондах Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника (усього в фондах понад 600 предметів зі спадщини Василя Авраменка).

Пам’ятний знак встановлений на виконання Указу Президента України «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років» у рамках соціально-культурного проекту «Українській революції 1917 – 1921 років – 100 років» за ініціативи Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника.

Учасники проекту: Стеблівська об’єднана територіальна громада (голова – Данільченко О.В.), благодійний фонд «Героїка». Координатор проекту – референт Спілки ветеранів АТО Корсунь-Шевченківського району Собченко О.А.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x