Навіщо нам потрібен фосфор?

Навіщо нам потрібен фосфор?

Фосфор (P) – макроелемент, що має кислотний характер. Цей макроелемент бере участь майже у всіх хімічних і фізіологічних реакціях організму. Він необхідний для здорової структури кісток і зубів.

Фосфор принципово необхідний для росту кісток і зубів, сприяє правильному росту клітин і нормальній роботі нирок, бере участь у процесі засвоєння вітамінів і перетворення їжі в життєву енергію. Майже всі процеси життєдіяльності пов’язані з фосфором – без нього не відбудуться м’язові скорочення, порушиться провідність нервових волокон, неможливим буде засвоєння багатьох необхідних тілу речовин.
Велика частина фосфору надходить у наш організм із продуктами харчування, і в невеликих кількостях – з водою. Нестача фосфору в організмі може виникнути через низку таких факторів як тривалий прийом препаратів, що знижують кислотність, захворювання нирок і ендокринної системи, низькобілкова дієта, вживання великої кількості газованих напоїв, надмірне надходження в організм кальцію.
До чого може привести нестача фосфору в організмі? Наслідки дефіциту цього макроелемента такі: слабкі кістки, остеопороз; болі в суглобах і м\’язах; зубний карієс; зміни апетиту і ваги (у будь-яку сторону); оніміння кінцівок; дзвін у вухах; знервованість, проблеми з концентрацією уваги; затримки росту і розвитку в дітей.

Чим загрожує надлишок фосфору в організмі? Нирки здорової людини контролюють норму фосфору в організмі, тому надлишок трапляється нечасто. Проте надлишок фосфору в організмі може погано вплинути на засвоюваність кальцію та вітаміну D, а також викликати проблеми в роботі серця і нирок. При порушеннях роботи нирок або нездоровому способі харчування фосфор може осідати у нирках, сприяючи утворенню каменів.
Продукти, які містять фосфор: бобові (горох, квасоля), кукурудза, дріжджі, сир, висівки, молоко та молочні продукти, сухофрукти, часник, горіхи, насіння гарбуза та соняшнику, гриби, яєчний жовток, риба (скумбрія, сардини, форель), ікра (горбуші, кети, осетрових), субпродукти (печінка, нирки, серце тощо), м’ясо, домашня птиця. Проте важливо розуміти, що фосфор засвоюється лише в поєднанні з кальцієм, тому слід вибирати продукти з таким поєднанням або комбінувати їх належним чином. Наприклад, найоптимальніше поєднання цих речовин міститься в жирному сирі, фундуку, буряках, моркві, капусті.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x