Правильно зберігаємо живці винограду взимку

Правильно зберігаємо живці винограду взимку

Правильне зберігання живців винограду суттєво впливає на якість і відсоток виходу повноцінних саджанців. Дуже важливо, щоб до моменту посадки або щеплення живці залишалися свіжими та здоровими. Щоб цього досягти, живці потрібно не лише відрізати від здорових рослин, а й правильно зберігати.
Виноградний живець – це живий організм, у якому містяться запасні енергетичні речовини – вуглеводи (цукор і крохмаль). Живець витрачає цю енергію на дихання. Але сили знадобляться живцю для утворення калюсу, коренів і пагонів. Якщо врахувати, що за час зберігання, стратифікації та загартування (для щеплень) втрачається до 50% енергетичних речовин, то лоза до моменту посадки може бути зовсім ослабленою.

Саме тому необхідно зробити так, щоб втрата вуглеводів за час зберігання живців винограду була мінімальною. Чим нижча температура, тим нижча інтенсивність дихання, тим менше витрачається енергетичних речовин. Разом з тим, за температури нижче 0° С лозу зберігати не можна. Виходить, що ідеальна температура для зберігання виноградної лози – трохи вище 0° С. Дослідами перевірено, що при температурі +0,4° С можна до середини березня зберегти незмінним вміст вуглеводів у деревині винограду.
Важливу роль для життєздатності лози відіграє вміст у ній води. З моменту зрізу живця її кількість у ньому постійно зменшується. Якщо живець за час зберігання втрачає більше 20% води, що містилася в ньому, то його шанси стати саджанцем практично дорівнюють нулю, не допоможе і тижневе вимочування. Нарізайте добре доспілу деревину, при однакових умовах вона підсихає повільніше, ніж погано доспіла. Намагайтеся, щоб від місця зрізу до місця зберігання виноградні живці дійшли з мінімумом втрати вологи. У такому випадку вимочування перед закладкою на зберігання скоріше не потрібне. Якщо ж дерево сухувате, то залежно від ступеня підсихання лози її необхідно вимочити від декількох годин до 2 діб. Вода має бути максимально чистою і м’якою: джерельна, дощова або розтала (якщо, звичайно, ви не живете в екологічно проблемному районі).
Довгі живці краще зберігаються. Якщо є можливість зберігати лозу довгою – не нарізайте її як для посадки, зберігайте відрізками по 70–140 см. Висиханню при зберіганні перешкоджає висока вологість повітря, тому необхідно підтримувати високу відносну вологість повітря (95–100 %).

Зазвичай достатньо, щоб лоза була загорнена в поліетиленову плівку або упакована в поліетиленовий мішок. У таких умовах, щоправда, створюються ідеальні умови для сірої гнилі. Тому отвори-віддушини в плівці, зберігання у злегка вологому піску будуть компромісом.
Залежно від умов, можливостей, особистих переваг виноградаря лозу зберігають по-різному: закопують у землю – як при вкритті звичайних кущів (місце має бути незатоплюваним), у підвалі – у ящиках з піском або у поліетиленових мішках, навіть між рамами вікна, що виходить на північ (відкриваючи внутрішню кватирку під час сильних морозів). У будь-якому випадку ці умови краще, ніж «зберігати» живці до весни безпосередньо на виноградних кущах, де морози послабляють лозу та можуть ушкодити бруньки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x