Кімнатні рослини на кухні: як вибрати, де розмістити, як доглядати

Кімнатні рослини на кухні: як вибрати, де розмістити, як доглядати

Кухня одна з найважливіших кімнат у домі. Багато людей проводять саме тут досить значну частину часу, які вони перебувають удома. Тож, варто потурбуватися про те, щоб кухня була привабливим і затишним місцем. У цьому можуть допомогти кімнатні рослини. Але для того, щоб вони вижили в умовах високих температур і вологості та особливої атмосфери, що наповнює це приміщення, потрібно знати деякі особливості рослин і вміти правильно за ними доглядати.

Грамотно підібрані й правильно розміщені рослини здатні внести гармонію в будь-який інтер’єр. Але перш ніж бігти в магазин за квітами, необхідно зробити найпростіші обмірювання зон, де ви плануєте розміщення рослин, та оцінити освітленість – життєво важливий фактор для всіх насаджень. Дуже важливий і температурний режим. Віконні рами необхідно утеплити. Під час провітрювання кухні потрібно стежити за тим, щоб холодне повітря з вулиці не потрапляло безпосередньо на рослини. Щоб підтримувати необхідну вологість, «пухнасті» рослини висаджують у ящики з вологим торфом або мохами, регулярно роблять обприскування.

Горщики з рослинами не повинні стояти на холодному підвіконні – це може призвести до переохолодження кореневої системи, а, отже, знизити інтенсивність живлення рослини вологою та мінеральними речовинами. Можливе навіть загнивання коренів. Горщики з рослинами встановлюють на спеціальні дерев’яні підставки. Якщо ж підвіконня, навпаки, перегрівається через батарею парового опалення, що знаходиться під ним, застосовують пінопласт для створення теплоізоляції.

Звичайно, кухня є найтеплішим місцем у квартирі, тому вона не підходить для тих рослин, яким у зимовий період потрібна знижена (до 10 градусів) температура. У цю групу входять камелія, агава, мирт, кактуси, юка, фуксія, цикламен, азалія, клівія, пеларгонії та інші рослини, вегетація яких узимку вповільнюється.
Рослини на кухні застосовують і для зонування приміщення. Приміром, можна ізолювати місце прийому їжі від робочої зони, щоб створити максимально спокійну й комфортабельну атмосферу.

Працюючи над розміщенням рослин, не забувайте про те, що будь-які композиції й окремо розташовані рослини не повинні заважати вам рухатися в обмеженому кухонному просторі. Не варто ставити горщики й на стільницю обробного столу (хоч це й красиво виглядає на світлинах у журналах). Практика показує: незручно й господарці, і рослинам. Не ставте квіти поруч із раковиною. Вологість тут, звичайно, ідеальна, а от бризки води з домішкою хімічних засобів для миття посуду здоров’я рослинам не додадуть.

Рослини, які люблять світло, найкраще почуваються біля вікон, що виходять на захід, схід і південний захід. Тому на цих підвіконнях з комфортом можуть розміститися азалія, агава, алое, молочай, кактуси, пассифлора, катарантус, цикламен, кальцеолярія та рослини сімейства товстянкових.

На північно-східних і північних вікнах добре розвиваються тільки тіньовитривалі рослини. Такими вважаються монстера, фікус, плющ, фітонія, пілея, шефлера, спатифілум, сансевієрія, маранта, птерис, ктенанте, нефролепіс, аукуба, аглаонема, будлея, аспідистра та деякі різновиди драцени. Чим далі від вікон, тим слабкіша дія живильних сонячних променів. Саме тому в орієнтованих на північ або затінених приміщеннях рекомендується розташовувати рослини поближче до вікон або застосовувати додаткове освітлення.

Для кухні також підійдуть рослини із глянцевим листям (фікуси, монстера, пальми, філодендрони). Вони затримують на листі велику кількість пилу, але їх зручно мити й протирати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x