Як оподатковуються новорічні подарунки

Як оподатковуються новорічні подарунки

Не справляються податок на доходи з фізичних осіб та військовий збір, якщо вартість подарунку не перевищує 800 грн. Про це розповіла під час підсумкової прес-конференції в «Новій Добі» Наталія Бойко, заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області.

Відповідно до пп.165.1.39 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2017 році – 800 грн, у 2016 році – 689 грн).
Вартість дарунків, яка не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, роботодавець (інша особа, що надає дитячі подарунки) відображає у податковому розрахунку за ф. №1ДФ за ознакою доходу «160».

Як оподатковуються новорічні подарунки

Якщо вартість дитячих новорічних подарунків та квитків, які надаються платникові податків, перевищує у 2017 році 800 грн, то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та відображається роботодавцем (особою, що надає дитячі подарунки) у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «126», як додаткове благо. Крім того, якщо вартість подарунку перевищує 800 грн., із суми перевищення слід сплатити 1,5 відс. військового збору.
Особливості оподаткування вартості святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, отриманих згідно з Законом України від 30 листопада 2000 року №2117-III «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових) організацій та створених ними закладів освіти, охорони здоров\’я і культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.
За Законом №2117-III у період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року вартість святкових подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи не включається до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб-батьків, які отримали дитячі святкові подарунки від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових) організацій та створених ними закладів освіти, охорони здоров\’я і культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.
Під дитячими святковими подарунками слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8 відс. прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року.
Оскільки прожитковий мінімум для працездатної особи станом на 1 січня 2017 року дорівнював 1600 грн., то неоподатковувана вартість дитячих святкових подарунків у 2017 році (отриманих з 15 листопада до 31 грудня) складає 128 грн (1600 Х 8 %). У 2016 році – 110,24 грн (1378 Х 8 %).
Якщо ж подарунок дорожчий за 128 грн., то сума перевищення оподатковується (на період з 15 листопада до 31 грудня) за ставкою 18 відс. як додаткове благо з урахуванням коефіцієнту для доходів у негрошовій формі. Крім того, із суми перевищення слід сплатити 1,5 відс. військового збору.
Вартість дарунків, дорожчих за 128 грн. відповідні органи державної влади, органи місцевого самоврядування, громадські (у тому числі профспілкові) організації та створені ними заклади здоров\’я і культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів відображають у податковому розрахунку за ф. 1ДФ з ознакою доходу «126». Вартість дарунків, що не перевищує 128 грн. відповідно відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ за ознакою доходу «160».

Щодо звільнення дитячих святкових подарунків від оподаткування ПДВ та на можливість включення сум придбання подарунків до складу витрат підприємства. Так, відповідно до ст. 1 Закону №2117-III суми коштів, які платники податку на прибуток підприємств перераховують органам державної влади, органам місцевого самоврядування, громадським (у тому числі профспілковим) організаціям та створеним ними закладам освіти, охорони здоров\’я та культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, на проведення новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків та на придбання дитячих святкових подарунків, включаються до складу валових витрат таких платників податків у розмірі, що не перевищує 4 відсотків оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду.
Також, за Законом №2117-III щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій. При цьому суми податку, сплачені виробниками дитячих святкових подарунків за придбання сировини та матеріалів для їх виробництва, відносяться до складу валових витрат і до податкового кредиту не включаються.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x